Mats Siemons grote prijzenpakker tijdens derde Holland Cup
Mats Siemons was met tweemaal goud en een zilveren plak de grootste winnaar van de derde Holland Cup van dit seizoen in Groningen. Siemons won zaterdag de 1500 meter (1.48,50) en eindigde even daarvoor al met Kayo Vos op een gedeelde tweede plek op de 500 meter (beiden reden 35,87). Die afstand werd gewonnen door Stefan Westenbroek (35,55). Op zondag won Siemons vervolgens de 1000 meter in een tijd van 1.10,98, wederom werd Vos tweede. 

Robin Groot heeft de smaak aardig te pakken na een mislukt WCKT. Ze won de 1500 en 3000 meter afgetekend in Kardinge. Isabel Grevelt won de 500 en 1000 meter, eveneens met ruime cijfers. Op de kortste afstand dook ze als enige onder de 39-secondengrens en op de kilometer was ze ruim twee seconden sneller dan Sanneke de Neeling.

Op de 5 kilometer reed Homme Jan de Groot met een persoonlijk record naar de snelste tijd. De hardrijder van Bouwselect / De Haan Westerhoff klokte 6.34,35 en was daarmee een fractie sneller dan Remo Slotegraaf.

In het bijprogramma van de Holland Cup werd ook de vijfde ronde van de nationale mass start-competitie verreden. Bij de vrouwen won Gioya Lancee de sprint voor Evelien Vijn en Patricia Koot. De koers bij de mannen werd gekleurd door Robert Post en Jeroen Janissen. Zij bleven het pelotonnetje voor waarbij Post als winnaar over de streep kwam. Achter beide vluchters won Harm Visser het groepssprintje.

Alle uitslagen van de Holland Cup staan hier.

Evert van Benthem speciale gast bij ledenvergadering Elfstedentocht
Van natuurijs is voorlopig geen sprake, maar Elfstedenkoorts bestaat altijd. Zaterdag vond in congrescentrum WTC te Leeuwarden de Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden plaats. Twee bestuursleden namen afscheid: Immie Jonkman was achttien jaar verantwoordelijk voor de communicatie en publiciteit. Zij wordt vervangen door Wini Weidenaar. Ook Wim Kimsma heeft na twintig jaar het stokje overgedragen aan bouwondernemer Biense Dijkstra. Hij wordt binnen het bestuur verantwoordelijk voor technische zaken en materiaalbeheer.

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering waren de laatste vijf winnaars van de tocht aanwezig: Tweevoudig winnaar Evert van Benthem (1985 en 1986) was speciaal voor de gelegenheid uit Canada overgevlogen en werd in het zonnetje gezet met een uitgebreid vraaggesprek. Van Benthem hoopt van harte dat de Elfstedentocht in de toekomst weer gereden kan worden. In 2012 had hij de vliegtickets al geboekt, maar ging het niet door. Hij wil de tocht dan rijden met zijn drie zoons.

Foto: Wim Duursma

Geen schaatsers genomineerd voor Sportprijzen
De shortlist beloofde veel goed voor de schaatshelden van Nederland, maar bij de uiteindelijke nominaties voor de titels Sportman en Sportvrouw van het jaar ontbreken de atleten van de wintersport. Onder meer Femke Kok, Jutta Leerdam, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer maakten kans op een nominatie, maar hebben de laatste drie niet gehaald. Bij de vrouwen zijn Femke Bol, Sifan Hassan en Karolien Florijn genomineerd. Bij de mannen stonden Patrick Roest, Merijn Scheperkamp en Jens van 't Wout op de shortlist, maar alleen Max Verstappen, Mathieu van der Poel en Harrie Lavreysen zijn nog in de race. Ook bij de sportploegen en de coaches zijn geen schaatsende kanshebbers. Het sportgala is op 20 december aanstaande.