Antoinette Rijpma - De Jong opent Daikin Experience Center in Thialf
Antoinette Rijpma - De Jong en Hein Otterspeer hebben vrijdagmiddag bij IJsstadion Thialf de opening verricht van een nieuw Daikin Experience Center. “Fijn dat een bedrijf zoals Daikin, waarbij ik me thuis voel, nu ook zo dicht in mijn vertrouwde omgeving dagelijks aanwezig is met dit Experience Center", zegt ambassadrice Rijpma - De Jong. "Als ambassadrice vond ik het leuk om deze opening te verzorgen met collega-schaatser Hein. Het is extra bijzonder dat bezoekers mij kunnen zien trainen in Thialf en mijn wedstrijden kunnen bezoeken."

Het Daikin Experience Center is een plek waar Daikin haar producten kan tonen aan klanten, maar ook installateurs kunnen er terecht voor trainingen en infosessies.

Brittany Bowe krijgt fair play award
Brittanny Bowe stond voor de Olympische Spelen van 2022 in Beijing haar plek op de 500 meter af aan landgenoot Erin Jackson. Zij eindigde tijdens het kwalificatietoernooi net naast een plek die recht gaf op de Spelen, maar Bowe besloot haar ticket op de 500 meter af te staan aan Jackson. De dame uit Florida oogste lof met haar beslissing en ook het International Fair Play Comittee erkent de bijzondere daad van Bowe. Zij heeft een fair play award in ontvangst mogen nemen.

“Ik wilde alles doen wat nodig was om Erin naar de Spelen te helpen”, zegt Bowe. “Op dat moment leek me dat de enige manier om het voor elkaar te krijgen, iemand moest zijn plek afstaan.” Uiteindelijk kreeg de Verenigde Staten er nog een ticket bij waardoor Bowe ook gewoon kon starten. Voor Erin Jackson werd het de bijzonderste dag uit haar loopbaan. Ze pakte goud.

Foto: Soenar Chamid

 

Dorpsplein Ilpendam vernoemd naar schaatsicoon Gonne Donker
Het dorpsplein van Ilpendam wordt straks het Gonne Donkerplein, vernoemd naar de succesvolle schaatsster uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het idee kwam vorig jaar van Erik Dijkstra en Frank Evenblij, die tijdens een uitzending in Monnickendam een balletje opgooiden om de schaatsvedette te eren. Het college van B&W van de gemeente Waterland heeft ingestemd met het plan dat ingediend is door dorpsbewoner André Klaver.

Gonne Donker was de eerste Nederlandse vrouw die ooit aan de start stond van het WK Allround. Ze debuteerde in 1937 en werd vijfde in het algemeen klassement. Een jaar later vond ze haar naam terug op de zesde plek en in 1939 eindigde haar toernooi in mineur na een diskwalificatie op de 5000 meter. Donker emigreerde begin jaren vijftig naar de Verenigde Staten. Ze overleed in 2005 op 86-jarige leeftijd.

Nederlanders oogsten bij Special Olympics
Tijdens de Special Olympics World Games hebben Djim en Sterre op de 100 meter mooie races laten zien. In de Eissporthalle kwalificeerden beide inlineskaters zich voor de finale. Onder luid gejuich van vele oranje supporters pakte Djim de leiding in de eindstrijd, die hij niet meer uit handen gaf. Sterre finishte in haar finale als vijfde. In Berlijn komen zo'n 7000 atleten met een verstandelijke beperking in actie, afkomstig uit 190 landen. Voor de inlineskaters wordt het programma op zaterdag vervolgd, meer informatie is te vinden op de website van de Special Olympics Nederland. En wil je de Nederlandse inlineskaters beter leren kennen? Lees dan het verhaal 'Op naar Berlijn voor tas vol medailles en zelfvertrouwen'.

Yvonne van Gennip zet zich in voor jonge watersporters
Het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF) heeft een samenwerking gesloten met Allianz om jonge mensen meer in beweging te krijgen. Via de website van YVGTF kunnen jonge atleten zich aanmelden om de kosten van sportieve activiteiten middels crowdfunding te financieren. In dit geval is het partnerschap met Allianz bedoeld om jonge watersporters te ondersteunen, maar de stichting van de schaatsvedette steunt jongeren in allerlei sporten. “Als jong schaatstalent had ik het voordeel dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière”, zegt Van Gennip. “Hierdoor kon ik mij zorgeloos focussen op mijn ontwikkeling in de sport. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie.”