Loes Adegeest dichtbij medaille NK wielrennen
Van het pelotonnetje (voormalige) schaatssters dat op zaterdag 24 juni in Sittard deelnam aan het NK wielrennen op de weg voor vrouwen, kwam Loes Adegeest (26) het dichtst in de buurt van een medaille. De oud-marathonrijdster werd op twee seconden van Marianne Vos als vierde geklasseerd.

Drievoudig olympisch kampioene op de langebaan Irene Schouten kon lang de voorste groep in het vizier houden, maar moest die in de slotfase laten gaan. Ze eindigde als 27e, op iets meer dan vier minuten van kampioene Demi Vollering, met onmiddellijk achter haar Quinty Ton die in november 2022 nog actief was in het marathonschaatsen.

Carlijn Achtereekte (nu wielerploeg Jumbo-Visma) finishte op plaats 36, met 6.21 achterstand. Het trio Femke Beuling (ex-langebaan en -marathon), Eva Buurman (marathon tot 2017) en Anneke Dijkstra (Beloftedivisie marathon) stond in de uitslag met de letters Did Not Finish achter de naam.

IOC eert Jan Dijkema met hoogste onderscheiding
Het Internationaal Olympisch Comité heeft Jan Dijkema, de voormalig voorzitter en erevoorzitter van schaatsbond ISU de hoogste olympische onderscheiding, de Olympic Order, toegekend. Dijkema kreeg de onderscheiding onlangs van IOC-baas Thomas Bach in Lausanne.

Foto: ISU

Bach prees Dijkema voor diens invulling van het voorzitterschap van de schaatsbond. Dat deed de Nederlandse bestuurder van 2016 tot en met 2022 na een lange carrière als bestuurder in de schaatssport. "Onder je leiderschap ben je door blijven gaan met het moderniseren van de ISU en met de ontwikkeling van de sport. Je hebt het schaatsen op een pad gebracht voor de toekomst, met visie en overtuiging. Daar kun je trots op zijn, zeker in dit uitdagende landschap", aldus Bach.

Dijkema was blij met de onderscheiding.. "Het is een grote eer om de Olympic Order te mogen ontvangen. Dit is de ultieme waardering voor wat er is bereikt bij de ISU in de afgelopen jaren. We hebben de wereldwijde status van de schaatssport versterkt. Dat kwam naar voren bij de Olympische Spelen in Beijing in 2022 met schaatsers van meer landen dan ooit eerder op het podium in alle disciplines."