Terwijl de cracks van de langebaan op het zware Noorse ijs van Stavanger op medaillejacht zijn, zoeken de betere Nederlandse junioren hun schaatsgeluk in Zuid-Tirol. De shorttrackers van Oranje in dezelfde leeftijdscategorie jagen succes na in de Elfstedenhal van Leeuwarden waar de tweede World Cup wordt verreden. De uitschieters van de eerste dag? Langebaners Meike Veen (foto boven) en Freek van der Ham.

Met name de 19-jarige Veen, geboren in het Groningse Westerlee, is uitstekend op dreef in de eerste wereldbekers van deze winter. Waar ze vorige week in het wat zuidelijker gelegen Baselga di Pinè haar  wereldbekerdebuut opluisterde met twee gouden plakken (1500 meter en de team pursuit) bevestigde ze zaterdag opnieuw dat ze internationaal voor niemand bang hoeft te zijn. Deze keer zette ze de kroon op het werk op de 1000 meter door iedereen achter zich te laten. In een duel met de Japanse Rio Kawahara nam ze in de slotronde afstand van haar tegenstandster, om op 1.20,69 uit te komen. De nummers 1 en 2 van een week terug, Wiktoria Dabrowska (Pol) en Jeannine Rosner uit Oostenrijk, uitkomend in hetzelfde paar als Veen, beten zich eveneens stuk op de tijd van de rijdster van TalentNED.

"Ik baalde vorig weekend erg van mijn 1000m en wou dat vandaag graag recht zetten", verklaarde Veen. "Hierdoor had ik goede focus en ik wist dat het beter kon. Het begon erg te sneeuwen tijdens de 1000m en daarom werd de baan na elke 3 kwartetten deels schoongemaakt met sneeuwschuivers. Hierdoor was mijn rit ongeveer veertig minuten later en moest ik na het omkleden weer terug de fiets op. Ik kon goed rustig blijven en had gezonde spanning. Mijn opening was niet super snel en mijn eerste rondje viel ook tegen. In de tweede helft van de rit pakte ik de voorsprong en kon ik gelukkig de laatste buitenbocht nog hard doorrijden om voor mijn tegenstander uit te komen. Het was een spannende rit, maar een heel bijzondere ervaring met zoveel sneeuw. Ik ben super blij dat ik het recht heb kunnen zetten vandaag! Ik wist dat ik een voordeel had met het zware ijs, maar dat het dan ook nog lukte, was super mooi!!", besloot Meike, die aan het eind van een lange dag opnieuw goud kreeg omgehangen voor de overwinning op de mixed gender relay (samen met Ties van Seumeren).

Foto: International Skating Union (ISU)

Haar ploeggenoot Freek van der Ham mocht zich eveneens melden voor de huldiging, voor opnieuw een bronzen medaille en in het gezelschap van dezelfde ‘maten’ als in World Cup 1 (Metodej Jilek en Didrik Eng Strand). Wat hem ook deugd deed, was de verbetering van zijn beste tijd op de drie kilometer met bijna anderhalve seconde (3.53,86). De Tsjech Jilek pakte de hoofdprijs, de Noor Strand bleef net als in Baselga op drie tellen steken voor de winst.

Van der Ham had het naderhand over druk die hij had gevoeld. "Voor mij lag er best wat druk op deze 3000 meter. Ik wilde heel graag de prestatie van Baselga herhalen, en het liefst nog net iets beter. Voorafgaand aan de rit was ik enorm gespannen en had ik last van negatieve gedachten, maar toen uiteindelijk het startschot klonk kon ik ze loslaten. Hoewel het de gehel dag had gesneeuwd, waren de omstandigheden niet eens zo slecht. Uit de ritten voor mij  kon ik een beetje beoordelen wat er mogelijk was en ik trok dan ook al snel de conclusie dat het harder kon dan de week ervoor. Ik begon de rit redelijk gedurfd in de wetenschap dat ik een persoonlijk record zou moeten rijden om op het podium te belanden. De rit zelf ging hartstikke prima, maar was technisch niet helemaal top. Daardoor weet ik dat het nog een stuk harder kan. Verder ben ik enorm tevreden en opgelucht over het resultaat", aldus Freek.
Alle uitslagen van Collalbo staan hier.

In Leeuwarden is het na dag 1 van de WC Shorttrack nog wachten op de eerste individuele resultaten in de top-3, maar er werd wel twee keer zilver binnen gehengeld op de aflossing door de vrouwen en de mannen-junioren. Noch Angel Daleman, toch beschouwd als een kanshebster om kort te finishen op de langere nummers, noch de talenten Bas van der Valk, Stan Rijksen of Leon Visser was eerder op de dag opgewassen tegen de Aziatische machtsblokken uit Korea en China. Nagenoeg alle podiumplekken (500 en 1500 meter) kwamen terecht bij mannen en vrouwen uit het verre oosten. Slechts een Hongaarse bemachtigde op de 500 meter een zilveren medaille. Bas van der Valk was de enige ‘thuisrijder’ die het tot een A-finale schopte. Hij werd vijfde op de 1500 meter.

Foto: International Skating Union (ISU)

De relay van Lotte Donderwinkel, Angel Daleman, Kiek Straathof en Mijntje de Jong was er een uit het boekje. Alleen het Koreaans kwartet bleek veel te sterk in de slotfase van de race. Nederland hield Kazachstan en Hongarije achter zich. In het mannenveld viel de spanning al snel weg: de Canadezen raakten achterop door een uitglijder, België kon simpelweg niet mee in het geweld en de Chinese ploeg had een versnelling achter de hand die het viertal Bas van der Valk,  Leon Visser, Stan Rijksen en Jonas de Jong niet meer wist te beantwoorden. 1. China, 2. Nederland, 3. Canada.
Voor de uitslagen van de World Cup klik je hier.

Marianne Timmer brengt boek uit
In de coronatijd heeft Marianne Timmer, de olympisch kampioene van 1998 en 2006 'De Timmerfabriek' opgericht, waar ze als vitaliteitscoach anderen begeleidt met als doel ziekteverzuim terug te dringen en mensen een betere versie van zichzelf te laten worden. Deze lessen heeft ze gebundeld in een boek. Onder de noemer 'De Timmerfabriek - werken aan jezelf' deelt ze haar kennis en opvattingen.

Zelf heeft ze veel aan de sport te danken en die ervaring wil ze graag overdragen aan anderen, zodat zij het evenwicht in hun leven kunnen herstellen. Timmer praat over haar eigen mentale worsteling, weerbaarheid en intrinsieke motivatie. Het boek is geschreven met Youri van den Busken en naast de oud-schaatsster komen onder andere de verhalen van Leontien van Moorsel, Humberto Tan en Peter Heerschop aan bod.

Er komt een vijfde theatervoorstelling van 'Timmertje' in de voormalige graanloodsen aan het Winschoterdiep in Hoogezand. De eerste vier waren zo snel uitverkocht dat er is besloten het stuk op 17 december nog eens op te voeren. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.timmertje.com.


Drechtsteden biedt weer scholing in ijsdansen
Door de komst van het ijsdanspaar Maksym Nikitin en Aleksandra Nazarova is het sinds kort weer mogelijk bij de Dordtse Kunstrijvereniging De Drechtsteden lessen en trainingen te volgen. Het duo dat op de Winterspelen van 2018 en 2022 actief was, verzorgt aan de Optiesport Sportboulevard trainingen in de vorm van acht weken durende workshops. Die zijn toegankelijk leden van een kunstrijvereniging, die schaatslessen volgen en de vaardigheden beheersen behorend bij diploma E. Er zijn mogelijkheden om te trainen voor zowel solo ijsdansen als ijsdansen als paar.
Alle informatie is hier te vinden.