Na de eerste dag liep Antoinette Rijpma – de Jong ontspannen over het middenterrein. Ze was met de Noorse Ragne Wiklund op jacht naar het spandoek dat haar man Coen Rijpma en enkele vrienden gemaakt hadden. “Ragne zag het hangen en wees me erop.” De tekst die erop stond – ‘I bet you’re slower than Antoinette’ – was grootspraak, maar bleek kloppend. 

De 500 en 3000 meter stemden Rijpma – de Jong tevreden. Haar openingsdag was technisch goed, ze zat lekker in haar vel en had weinig op te merken op haar eigen rijden. Ze had zich tijdens haar drie kilometer kunnen focussen op Wiklund. “Fijn dat ik me onderweg ergens aan kon optrekken.”

Op zondag stond Rijpma – de Jong minder sprankelend haar verhaal te doen. Ja, ze was Europees kampioene geworden en daar was ze natuurlijk erg blij mee, maar de afstanden waren niet gelopen zoals ze gehoopt had. Waar ze op de eerste dag 3000 meter had kunnen aanklampen bij Wiklund, was zij het zelf die op de 1500 meter tijd moest pakken, om comfortabel naar de afsluitende vijf kilometer toe te leven. Dat lukte maar mondjesmaat. “Het eerste rondje was veel te langzaam. In Thialf kon ik hem tijdens het NK technisch beter rijden, kon ik echt racen. Dat gevoel had ik nu niet. Ik was een beetje te lafjes. Het was net niet.”

Desondanks was de Nederlandse de beste op het onderdeel en vergrootte ze haar voorsprong op Wiklund (12 seconden) en Marijke Groenewoud (10 seconden). Voor Rijpma – de Jong, die fysiek in goeden doen is, geen probleem. Mits ze haar taken uit kan voeren. “Of je rijdt de vijf kilometer vanaf het begin sterk of je merkt gelijk dat je er niet inzit en dan moet je knokken. Vandaag was het laatste het geval. Dan is het niet zo leuk.”

Foto: Soenar Chamid

Voorafgaand aan de 5.000 meter voelde Rijpma – de Jong de bui al een beetje hangen. “Ik wist dit van tevoren. De 1500 was niet top en met dat gevoel stap je voor de laatste keer het ijs op. Ik wilde met rust schaatsen. Alleen werd het al snel knokken. De macht die ik tijdens het NK had, ontbrak. Mijn snelheid kon ik niet goed reguleren. Twaalf en een halve ronde zijn dan best lang.”

Elke keer als ze de finish passeerde, werd haar voorsprong op Wiklund - die al gereden had - kleiner, maar in de gevarenzone kwam de schaatsster niet. “Het gaf wel een stukje rust dat er op mij gejaagd werd. Liever een voorsprong van tien seconden dan dat ik volle bak op de vijf kilometer tijd moet inhalen.”

Uiteindelijk hield ze meer dan vier seconden over en werd ze voor de derde maal gekroond tot Europees kampioene. “Het is en blijft bijzonder. Vandaag is het me niet heel makkelijk gemaakt en dat maakt het wel speciaal. Deze prestatie moest nog even landen, maar ik ben hier echt heel blij mee,” erkende Rijpma – de Jong.

Haar coach Jac Orie gaf aan wat voor mentale uitdaging zo’n allroundkampioenschap is. “Een toernooi is het moeilijkste wat er is. Het is een worsteling voor iedereen. Je denkt al snel in resultaten. Wat kun je winnen en wat verliezen? Dan ben je uit de wedstrijd. Daarom is dit moeilijker dan een losse afstand. Er is geen recept voor. Mentaal heeft Antoinette het heel goed voor elkaar”, aldus Orie.

Foto: Soenar Chamid

Hoewel Marijke Groenewoud op de vijf kilometer geprobeerd had om het Rijpma – de Jong moeilijk te maken, moest ze die poging aan het einde bekopen. Het verschil van tien seconden werd bij lange na niet goed gemaakt en ze zakte van de tweede naar de derde plaats in het eindklassement. “Brons is prima. Het is mijn eerste internationale titeltoernooi, dus ik mag niet klagen. Als Antoinette over haar punten zou zijn gegaan, dan had het gat rap kunnen groeien. Nu deed ik dat zelf een beetje, waardoor ik niet snel genoeg was. Twee allroundtoernooien, twee keer podium. Biedt perspectief voor de toekomst."

Ragne Wiklund had voor haar vijf kilometer niet verwacht dat ze Rijpma – de Jong nog kon bedreigen en stelde zich tevreden met het zilver. Een historisch resultaat, want nooit eerder was een Noorse vrouw op het podium geëindigd bij een EK Allround. Ook de nummer vier Robin Groot was blij. “Het gat naar de top-3 was enorm, maar dit was een heel mooi debuut. Er is werk aan de winkel. Maar als je aan het begin van de zomer gezegd had dat ik vierde zou worden op het EK, had ik gelachen. Ik ga nu genieten van deze vierde plek.”

Alle uitslagen zijn hier te vinden.