Er werd op de eerste dag in Polen niet bijster hard gereden. De mannen vroeg in het programma leken flink in het voordeel te zijn op de onderste helft van het rittenschema, ook al omdat er na de 500 meter van de vrouwen niet gedweild werd. De Nederlandse kansen op eremetaal waren door de afzegging van Kjeld Nuis flink geslonken. Hein Otterspeer haalde op zijn favoriete afstand in eerste instantie geen ticket voor de wereldbekers, maar mocht door de afzeggingen vrijdag toch opdraven. En niet zonder succes. De race van Otterspeer was allesbehalve vlekkeloos, de 1.09,80 werd naarmate het programma vorderde steeds meer waard. 

Jordan Stolz dook er met 1.08,64 dik onderdoor, logisch. Ook de Japanner Ryota Kojima (1.09,73) was nipt sneller dan de ervaren man van Reggeborgh. Vanaf dat moment was het gluren naar de schermen en werden de tijden steeds langzamer. Ook de Nederlandse revelaties Tim Prins (1.10,10) en Jenning de Boo (1.10,49) kwamen er niet aan te pas. Zhongyan Ning, Tatsuya Shinhama, Havard Lorentzen: allemaal haalden ze de tijd van Otterspeer niet. De 35-jarige sprinter kreeg zo een mooie beloning in de schoot geworpen, maar was dat reden tot blijdschap?

“Ik was helemaal niet tevreden na mijn rit”, zei Otterspeer, die naast Stolz en Kojima de bloemen in ontvangst mocht nemen, bij de NOS. “Het was voor mijn doen slordig. Diep zitten lukte al niet, veel misslagen. Het stemde me zo ontevreden dat ik meteen vertrokken was van het middenterrein. Ik wilde uitfietsen en terug naar het hotel, maar toen zag ik dat iedereen stuk ging op deze tijd. Blijkbaar was het zwaar vandaag: podium is podium.” 

Nadat hij op het WCKT buiten de boot viel op de kilometer had Otterspeer in zijn race tegen de Duitser Hendrik Dombek graag een statement gemaakt. Dat kwam er niet uit. “Ik had hier heel graag veel meer willen laten zien, zoveel duizend meters heb ik dit jaar niet gereden. De kanonnen moesten nog komen, allemaal beten ze zich stuk op mijn tijd. Ik was in eerste instantie heel blij dat ik de 1000 meter hier mocht rijden. Dan wil je wel het beste van jezelf laten zien. Dat is helaas niet gelukt. En toch ga ik met een prijs naar huis, gelukkig maar."