De rijders en coaches uit de zes landen zijn al vanaf dinsdagavond 12 december bij elkaar in Heerenveen. Naast gezamenlijke trainingen op het ijs en in de krachtruimte van Thialf staan er deze dagen ook verschillende workshops op het programma. Zo geeft Ireen Wüst, de beste Nederlandse olympiër aller tijden, een presentatie aan de talenten en komt iedereen meer te weten over materiaal. Daarnaast gaat Geert Kuiper, coördinator van het ISU Center of Excellence in Thialf, met de coaches aan de slag.

Foto: Jetske Wiersma

Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan van de KNSB: “De EYCM is voor de meeste Nederlandse rijders de eerste internationale wedstrijd waar ze ook in TeamNL-kleding rijden. Dat maakt het voor de Nederlanders sowieso al een bijzondere ervaring. Maar we vinden het ook belangrijk om talenten en coaches in andere landen kennis te laten maken met onze manier van opleiden en trainingsmethoden. Van elkaar leren staat dan ook centraal in de periode dat onze gasten in Heerenveen zijn. Niet voor niets is ook het ISU Center of Excellence deze week aangehaakt bij het programma.”

"Tijdens de trainingsdagen zijn de rijders van hetzelfde niveau vanuit verschillende landen samengevoegd. Ieder groepje wordt begeleid door een andere coach, en alle coaches helpen en stimuleren elkaar ook weer. Zo proberen we zowel voor de schaatsers als voor de trainers een lerende omgeving te creëren. Met als doel er gezamenlijk beter van te worden”, legt Van der Wart uit.

Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNSB, Jetske Wiersma, vult aan: “De sporters en coaches vinden het reuze-interessant om samen te werken en van elkaar te leren. Daarnaast kijken de sporters hun ogen uit om te kunnen trainen op Thialf. Er zitten rijders tussen die elke dag door weer en wind ergens op een buitenbaan moeten trainen. Die schrikken ervan hoe hard en makkelijk ze snelheid maken op dit ijs.”

Foto: Jetske Wiersma

De Nederlandse afvaardiging voor de EYCM bestaat uit de volgende rijders:

Junioren C
Meisjes: Fleur Alkemade, Eva-Sofie Elferink, Veerle Friso en Anouk Aalders.
Jongens: Jack Boekema, Matthijs de Haan, Tijn van Harten en Stijn Vlieland.
Junioren B
Meisjes: Jasmijn Veenhuis, Naomi Kammeraat, Quinty Hersi en Evi de Ruijter.
Jongens: Nathan Pijl, Sem Spruit, Geophrey Coenraad en Pelle Bolsius.

De coaches voor Nederland zijn Petra Hooijenga en Manon Spruit.

De European Country Match – een landenklassement over drie afstanden – begint zaterdag 16 december in Thialf om 12.50 uur. De toegang is gratis.