Terwijl Jutta Leerdam en Femke Kok al tientallen meters op weg waren voor hun slotrit, werden ze teruggeschoten door de starter. Als reden werd opgegeven dat Kok met haar schaats op de startlijn had gestaan. Beide schaatsers waren daardoor even uit hun doen. “Ik dacht: dit kan niet meer, dit klopt niet. Hoor ik het nu verkeerd? Maar ook het publiek zei dat ik moest stoppen." Op aanraden van Kok keerde Leerdam zich niet om, maar sloegen ze linksaf om hun ronde te volbrengen. "De rijwind was toch al weggevallen."

“Die valse start was niet zo goed voor mijn focus.” Leerdam had sowieso moeite om de scherpte te vinden door haar riante voorsprong in het klassement. “Ik rijd liever met het mes op de keel dan dat ik grote fouten mag maken, omdat ik veel speling heb. Het maakte bijna niet uit welke tijd ik neer zou zetten.”

Hoewel haar 1000 meter langzamer was dan vrijdag (1.14,80 om 1.14,38) won ze de slotafstand en prolongeerde ze haar Europese sprinttitel. “Mijn 1000 meter was niet zo goed en daar baal ik een beetje van. Natuurlijk heb ik goud, maar ik kom over de finish met het gevoel dat ik niet alles eruit gehaald heb. Dat vind ik vervelend. Maar ik pak hem met ruim een seconde verschil en daar gaat het om. Het hoeft niet altijd perfect.”

Foto: Soenar Chamid

“Dit was één van de kampioenschappen die op mijn lijstje stond voor dit jaar. Welke wedstrijd er ook is, ik wil de beste zijn,” klonk de 24-jarige schaatsster, gretig als altijd.

Femke Kok reed het gehele toernooi in de schaduw van Leerdam, maar leek zich te kunnen schikken in haar rol. “Ik zie dat het bij Jutta dit jaar heel goed gaat. Dat had ik het eerste jaar. Toen ging bij mij eigenlijk alles vanzelf. Ik weet hoe dat voelt. Zij heeft het nu en zit in een goede flow, maar ik wil het haar wel moeilijk maken. Voor het schaatsen zou het goed zijn als er nog een paar rijdsters zich mengen in de strijd, maar wij hebben dit toernooi een hoog niveau laten zien.”

Marrit Fledderus, die niet helemaal fit was, moest het brons laten aan Vanessa Herzog. Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Foto: Soenar Chamid