Disciplinemanager Langebaan bij de KNSB Freek van der Wart legt uit hoe het nieuwe initiatief is ontstaan. “Dit jaar hebben we het oude format in een modern jasje kunnen steken, mede doordat Heerenveen een ISU Center of Excellence is. We hebben meer landen uit kunnen nodigen en in plaats van alleen een wedstrijd is er een programma van vier dagen uit voortgevloeid. Ook zijn er naast de traditionele drie landen, rijders en coaches uit Zweden, Finland, Slowakije en twee schaatsers uit Oekraïne naar Heerenveen afgereisd.”

"Juist in deze leeftijdscategorie willen we dit nieuwe format introduceren. Rijders zijn erg blij dat het allemaal weer kan. Daarnaast hebben de sporters nationale kleding gekregen. Voor de meesten was dit voor het eerst. Dat doet natuurlijk ook wel wat met een jonge schaatser”, aldus Van der Wart.

"Gedurende de drie trainingsdagen zijn de rijders met hetzelfde niveau vanuit verschillende landen samengevoegd. Ieder groepje wordt begeleid door een andere coach, die elkaar vervolgens ook weer helpen en stimuleren. Zo proberen we zowel voor de schaatsers als voor de trainers een lerende omgeving te creëren. Met als doel er gezamenlijk beter van te worden."