Wat shorttrack is voor de Zuid-Koreanen, dat is kunstschaatsen voor de Japanners. De sport is ontzettend populair. Dit was ook al te merken tijdens de Challenge Cup in Tilburg afgelopen maand dat volledig in de ban was van Japan. De Saitama Super Arena is het schaatsmekka waar het komende week allemaal gaat gebeuren. Lindsay van Zundert, die sinds 1976 de eerste Nederlandse deelneemster was aan de Olympische Spelen, kan niet wachten om hier haar kunsten te vertonen.

Het stadion is zo groot. Het bevat meerdere verdiepingen. Van de practice rink (trainingsbaan, red.) en de wedstrijdbaan, tot kleedkamers en een complete skaters lounge. Ik ben blij dat er bewegwijzering is”, lacht de Brabantse. “Als je kijkt naar de tribunes en hoeveel mensen erin kunnen, dat is echt ongelofelijk. Tijdens de trainingen was het de afgelopen dagen nog relatief rustig, omdat het afgeschermd was voor publiek. Ik heb gehoord dat het tijdens de wedstrijden helemaal uitverkocht zal zijn. Dat is toch geweldig? Ik word er niet extra zenuwachtig van. Het geeft me juist een boost om extra te knallen.”

De kunstrijders zijn als wereldsterren onthaald. “Je wordt hier heel goed behandeld en alles wordt voor je geregeld. Bij het ophalen van mijn accreditatie kreeg ik een heel gave sporttas en het hotel waar we overnachten is ontzettend groot. Ik raak er nog elke keer verdwaald.” Al pratende kunnen we stellen dat het Nederlandse kunstrijden in de lift zit… letterlijk. Van Zundert lachend: “Er zijn zo’n 32 verdiepingen in het hotel. Elke keer als ik mijn verdiepingsnummer zestien wil indrukken, werkt de knop niet. Het is me al meerdere keren overkomen dat ik de hele rit naar boven en vervolgens weer naar beneden meemaakte, omdat een andere hotelgast op de bovenste verdieping de knop indrukte.”

Foto: Eigen foto