Alle startlijsten en uitslagen kun je vinden op liveresults.schaatsen.nl

17:37 uur
We sluiten de derde dag af met twee Nederlandse wereldkampioenen. Jutta Leerdam verpulverde wederom de concurrentie op de 1000 meter, allroundster Antoinette Rijpma - de Jong zal trots zijn op zilver. Na het goud van het fenomeen Jordan Stolz en de machtige sprint van Bart Swings, mochten de oranje fans opveren voor de prachtige solo van Marijke Groenewoud. 

17:35 uur
"We hadden het zo afgesproken. Irene zou eerst gaan. Bij mijn ontsnapping kreeg ik de ruimte. Dan is het mijn taak om hard door te rijden. Ik win nu in een vol Thialf, dat is veel mooier dan bij mijn eerste titel", vertelt de wereldkampioene van 2021 én 2023. 

17:31 uur
Na een speldenprikje van Irene Schouten sprong Marijke Groenewoud vroeg in de wedstrijd weg. Terwijl de kleinere schaatslanden zich voornamelijk focusten op de tussensprints, groeide het gat razendsnel. Toen de Canadezen besloten hadden om het vuile werk op te knappen, was het al te laat. Met driehonderd meter voorsprong kwam Groenewoud over de finish. 

17:27 uur
Ivanie Blondin wint de eindsprint van het peloton en pakt zilver, Irene Schouten is de tweede Nederlandse op het podium met de bronzen medaille. 

17:27 uur
100 meter voor de finish kunnen de armen al de lucht in, want Groenewoud is WERELDKAMPIOENE!

17:26 uur
Het publiek schreeuwt Groenewoud vooruit en er lijkt van vermoeidheid geen sprake bij de Hallumse. 

17:25 uur
De regerend wereldkampioene heeft goede papieren om haar titel te prolongeren. Bij het opgaan van het rechte stuk ziet Groenewoud het peloton al. 

17:24 uur
De Canadezen zijn toch begonnen aan de inhaalslag. Nog vijf ronden en de achterstand groeit en groeit. 

17:23 uur
De Canadezen willen of kunnen niet alleen het gat dichtrijden, maar de rest lijkt niet genoeg kracht te hebben. De voorsprong is 200 meter halverwege de mass start. 

17:22 uur
Marijke Groenewoud is de volgende die op avontuur gaat. Haar poging lijkt meer kans van slagen te hebben. Maar het bord staat nog op elf ronden. 

17:21 uur
Maltais moet het gat dichten en neemt gelijk de kop over van Schouten. De twee hebben een gaatje. 

17:19 uur
Na een ronde stuift Irene Schouten weg. Paniek in het peloton. 

17:17 uur
Terwijl we wachten op de start van de vrouwen, is er ander WK-nieuws: Patrick Roest heeft zich teruggetrokken op de 1500 meter. Hij vindt de combinatie met de tien kilometer te zwaar, ploeggenoot Wesly Dijs zal in zijn plaats rijden. 

17:14 uur
Marijke Groenewoud en Irene Schouten schaatsen hun laatste inrijdrondje voordat ze aan de titelstrijd gaan beginnen. De Canadese vrouwen Ivanie Blondin en Valerie Maltais zullen de grootste bedreiging vormen, ook de Italiaanse Laura Peveri en de Amerikaanse Mia Kilburg hebben zich dit seizoen al bewezen. 

17:09 uur
De olympisch kampioen is nu ook officieel de wereldkampioen. Swings had zoveel macht dat hij anderhalve ronde voor het einde de eindspurt al inzette, de leiding gaf hij nooit meer af. Hoolwerf zat goed gepositioneerd en is op waarde geklopt. Andrea Giovannini kon het zilver al bijna ruiken, maar finisht als derde. 

17:06 uur
Bart Swings wereldkampioen mass start! Met nog 600 meter te gaan springt de Belg weg, Bart Hoolwerf probeert hem te achterhalen, maar komt op de streep net tekort. Het wordt zilver voor de Nederlander. De uitslag is nog niet officieel...

17:05 uur
Bart en Bart houden elkaar in de gaten. Swings maakt zich in vijfde positie klaar voor de sprint, Hoolwerf heeft zijn wiel gekozen. 

17:04 uur
Bergsma controleert. In het peloton is er wat geduw en getrek. Nog vier ronden.

17:03 uur
Michael is teruggehaald, Bergsma probeert nu zelf te ontsnappen. De Italianen zitten er bovenop.

17:01 uur
Het antwoord is Jorrit Bergsma. Swings en de Italianen Giovannini en De Stefano verschuilen zich achter de rug van de Fries.

16:59 uur 
De Nieuw-Zeelander Peter Michael ontsnapt gelijk, wie gaat hem terughalen? 

16:56 uur
De finale van de mass start staat op het punt van beginnen. Namens Nederland staan Jorrit Bergsma (wereldkampioen 2020) en Bart Hoolwerf aan de start. Concurrentie kan verwacht worden van Bart Swings, de Italianen en aanvallers als Felix Maly en Gabriel Odor. 

16:35 uur

Kleine ontboezeming van de wereldkampioene: afgelopen nacht heeft ze best even lang wakker gelegen van een situatie die zich zou kunnen voordoen in haar slotrit op de  dubbelde sprint. Ze moest tegen Kimi Goetz en die zat haar onlangs in een confrontatie lelijk dwars in de slotbocht. "Ik raakte echt even in paniek, daaraan denkend, want ze dook gewoon voor me de baan in. Als dat nu weer gebeurt, dan heb ik problemen, schoot door mijn hoofd...", laat Leerdam zich bij de NOS ontvallen.

Allemaal stress voor niks, maar dat hoort bij de diva uit het Westland. Als ze zich niet druk kan maken om allerlei zaken, zit ze niet lekker in haar vel. "Wat een feest, wat een gezelligheid, in ons eigen stadion. Dat ik hier wereldkampioene heb mogen worden, is fantastisch. Mijn seizoen is van A tot Z geslaagd, ik heb nergens iets laten liggen. Om zo m'n jaar af te sluiten....", ratelde ze, tegelijkertijd zich realiserend dat ze zondag nog een afstand moet rijden (1500 meter). "Ach, daar vlieg ik er gewoon keihard in bij de start, dan zien we wel waar het eindigt...."

16:27 uur
MONSTERLIJK! Jutta Leerdam is wereldkampioene! De vrouwelijke Jorda Stolz, maardan nog een streepje beter, raast als een dolle over de piste en heeft ruim een seconde minder nodig dan teamgenote Rijpma. Haar 1.13,03 is ronduit fenomenaal, vergeleken bij de rest van het deelnemersveld. Antoinette is verzekerd van zilver, haar tegenstandster heeft er weer een bronzen medaille bij.

Foto: BSR AGENCY

16:25 uur
Miho Takagi dan. Altijd een gevreesde opponente deze olympisch kampioene op de 1000 meter, al moet eraan worden toegevoegd dat ze niet in de beste vorm verkeert. En dat wordt duidelijk in haar duel met Antoinette Rijpma-de Jong, die na een zwaar teleurstellende drie kilometer van donderdag naar de beste tijd speert: 1.14,26. Haar slotronde doet de Japanse de das om: 1.14,37.

16:22uur
Vanessa Herzog, een vaste klant uit Oostenrijk in het internationale circuit, vliegt over de finishlijn en ziet dat ze niet de rapte vrouw van het moment is: 1.15,12 betekent de tweede tijd.

16:16 uur
Michelle de Jong ligt halverwege haar wedstrijd op pole-position, maar een mindere tweede ronde doet haar zakken naar plek drie: 1.15,67, achter twee Amerikaanse meiden: Brittany Bowe (1.14,68) en de eerdergenoemde Jackson.

16:15 uur
"Ik heb geen idee. Kwam in hetzelfde schema door als toen ik hier 1.07,3 reed, maar het ging niet. Misschien dat het komt omdat ik vandaag heel uitgerust aan de start ben verschenen, en toen niet heel erg. Echt, ik zou niet weten wat eraan scheelt." Nietszeggende en toch veelzeggende woorden van de teleurgestelde Kjeld Nuis.

16:11 uur
Net als bij de mannen gaat het in het vrouwenveld nog niet knetterhard. De luchtdruk in de hal is hoog, de ijskwaliteit laat te wensen over. Toch nestelt Erin Jackson zich aan de leiding door in 1.15,63 binnen te komen.

16:08
Mei Han duikt dankzij een prima slotronde onder de score van Van Elst, en neemt dus met 1.16,40 de leiding in het klassement. Maar we weten allemaal dat het venijn in de staart zit, want Jutta start in de slotrit.

16:04
Isabelle van Elst, de Nederlandse die naar de Belgische nationaliteit is geswitcht en zo op het WK Afstanden kan uitkomen, rijdt 1.16,52. Dat is vijftiende van een seconde boven het Belgisch record.  Isabelle viert trouwens haar 25e verjaardag.  

15:57 uur

Het vrouwenveld begint aan de 1000 meter. De Kazachse Alina Dauranova moet in haar eentje het karwei klaren, en komt na 1.16,74 over de streep. Die tijd stelt natuurlijk zo meteen weinig meer voor, maar het applaus van de menigte in Thialf is er niet minder om. Dauranova ziet tot haar grote blijdschap dat ze haar eigen toptijd heeft verbeterd.

Foto: BSR AGENCY

15:55 uur
"Ik ben niet zo vermoeid als ik kan zijn na zo'n duizend meter", reageert Stolz op zijn bijzondere prestatie. "Onder deze omstandigheden  is het geen slechte race geweest. In Butte, waar ik normaliter train, ben ik niet al te best ijs gewend. Toch  is het vandaag hier ook niet zo geweldig helaas, en dat kost me het baanrecord. Dat is wel jammer. De marge ten opzichte van de rest is best groot, dat verrast me toch wel. Ik hoop dat mijn benen niet te veel hebben geleden. Ze voelen moe aan, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat ik zondag weer ben hersteld en voor drie op een rij kan gaan", besluit Stolz, doelend op de 1500 meter waarvoor hij vanzelfsprekend de top-, top-, topfavoriet zal zijn.

15:42 uur
Jordan Stolz kan trots zijn: hij wint zijn tweede gouden medaille, met een ijzersterke tijd van 1.07,11, tweehonderdste boven het baanrecord. Thomas Krol richt zich na een wisselvallige en vooral anonieme winter op en pakt het zilver, op respectabele afstand van het Amerikaanse schaatswonder 2.0. Zijn tijd: 1.07,78. De grootste verrassing van deze middag op de 1000 meter heet Cornelius Kersten. De Brit mag voor zijn 1.08,02 straks het brons in ontvangst nemen. De rijder van Team Novus, een bonte verzameling van schaatsers die geen onderdak konden vinden bij een commercieel team, troeft zo Kjeld Nuis af, die als nummer vier in de ranking staat (1.08,10). Hein Otterspeer valt zwaar tegen, hij finisht als zesde, met een tijd van 1.08,31.

15.36 uur
Thomas Krol is de snelste man tot nu toe en de eerste onder de 1.08: 1.07,78. Nuis schuift op naar de derde plaat. Nog vier rijders aan de start. 

15:27 uur
Kjeld Nuis kan niet onder de tijd van de Brit Cornelius Kersten (1.08,02) duiken. Hij blijft steken op een voorlopig tweede plaats met 1.08,10. 

15:13 uur
Bin Liu en Nil Llop openen de 1000 meter. De belangrijkste ritten op een rijtje:
6. Mathias Vosté en Kjeld Nuis
10. Ryota Kojima en Thomas Krol
11. Laurent Dubreuil en Kazuya Yamada
12. Hein Otterspeer en Jordan Stolz

15:08 uur
Na zijn geweldige rit van vrijdag kan Jordan Stolz als favoriet opgeschreven worden voor de 1000 meter. Hein Otterspeer is als winnaar van het wereldbekerklassement een van de grootste uitdagers. “Dit seizoen gaat hartstikke goed. Vanaf moment één sta ik er al heel goed op. Ik ben zeer constant geweest en dat geeft mij rust en vertrouwen. In het verleden is dat minder geweest, dan balanceerde ik op het randje. Nu kan ik mijn PK’s aanspreken op het ijs. Mijn ervaring is ook de sleutel in mijn seizoensopbouw, want je moet je momenten uitkiezen.”

14:53 uur
Marijke Groenewoud passeert als eerste de finish en zal met Irene Schouten om 17:19 uur een gooi doen naar de wereldtitel. De Italiaanse Peveri, de Canadese Maltais, de Duitse Uhrig, de Koreaanse Park, de Poolse Bosiek, de Chinese Chen en de Zwitserse Härdi zullen dan ook ten tonele verschijnen. 

14:40 uur
Regerend wereldkampioene Marijke Groenewoud leidt de tweede halve finale. Is zij de vierde Nederlandse die doorgaat naar de eindstrijd? 

14:34 uur
Irene Schouten als zesde door naar de eindstrijd! De Nederlandse zat opgesloten in de sprint, maar hoefde ook niet voluit te gaan voor een plek bij de eerste acht. Blondin heeft zich ook geplaatst, net als de Japanse Kikuchi, de Amerikaanse Kilburg, de Koreaanse Hwang, de Chinese Yang, de Belgische Tas en de Poolse Czyszczon. Pechstein komt nipt tekort. 

14:21 uur
Nadat de 51-jarige Pechstein het publiek opgejut heeft, begint ook de eerste halve finale bij de vrouwen. Eeuwige rivalen Irene Schouten en Ivanie Blondin zullen elkaar in de gaten houden. 

14:09 uur
Met de diskwalificatie van Beune op vrijdag nog vers in het geheugen, is het na elke afstand even wachten op de officiële bevestiging. Zo kwam gelijk na de finish een jurylid op Bergsma af, omdat hij te vroeg zijn rits geopend had. Niet alle rijders waren nog over de streep. Gelukkig bleef het bij een waarschuwing. 

Ook na de tweede halve finale werden de beelden teruggekeken. Hoolwerf was betrokken bij een van die momenten, maar was zich van geen kwaad bewust en plaatst zich gewoon voor de eindstrijd. 

14:01 uur
Bij alle drie de tussensprints was Bart Hoolwerf alert, waardoor hij verzekerd is van de eindstrijd. Al had hij het wel aan de stok met de Oostenrijker Gabriel Odor. Beide mannen mogen iets voor vijven strijden om de wereldtitel. Net als de Noor Ulekleiv, de Duitser Maly, de Koreaan Lee, de Amerikaan Cepuran, de Japanner Kikuchi en de Italiaan Giovannini. 

13:50 uur
Onder anderen Bart Hoolwerf, Andrea Giovannini en Gabriel Odor maken zich op voor hun halve finale. 

13:47 uur
Door punten te pakken bij de eerste twee tussensprints plaatst Jorrit Bergsma zich voor de finale! Na de krachtsingspanningen aan het begin van de wedstrijd, kan hij in de tweede helft zijn benen sparen voor de finale. De Nieuw-Zeelander Peter Michael ziet zijn lange ontsnappingsvlucht beloond worden met een plekje in de eindstrijd. Daar komt hij ook de Zwitser Wenger, De Koreaan Chung, de Belg Swings, de Canadees Howe, de Italiaan Di Stefano en de Amerikaan McDermott-Mostowy tegen. Rasaanvaller Felix Rhijnen mist de finale, mede omdat Bergsma zijn aanval in de kiem smoorde.  

13:35 uur
Olympisch kampioen Bart Swings en Jorrit Bergsma worden voorgesteld aan het publiek. De eerste halve finale staat op het punt van beginnen. 

13:23 uur
Benieuwd hoe de mass start is ontstaan? Geert Kuiper legt het uit en Jillert Anema, hofleverancier voor wereldkampioenen op dit onderdeel, geeft aan wat volgens hem de perfecte race is. 'De mass start is het meest spectaculaire onderdeel.'

13:15 uur
De derde dag van het WK wordt begonnen met de mass starts. Om de eindstrijd te bereiken, moeten de schaatsers in de top-8 eindigen in de halve finale. De schaatsers die als eersten finishen, aangevuld met de rapste rijders van de tussensprinters plaatsen zich. Namens Nederland doen Jorrit Bergsma, Bart Hoolwerf, Irene Schouten en Marijke Groenewoud mee.

11:32 uur
Over minder dan twee uur vervolgen we de berichtgeving over het WK Afstanden in Thialf voor dag drie. Opnieuw lonken er gouden onderscheidingen, want bij het onderdeel teamsprint staat  in de sterren geschreven dat de Nederlandse vrouwentandem Irene Schouten en Marijke Groenewoud een vrijwel onklopbare combinatie is. Maar ook Bart Hoolwerf brandt van verlangen om een kolkend Thialf te laten overkoken, daarbij geassisteerd door Jorrit Bergsma.

Foto: Soenar Chamid

Het wordt ook uitkijken naar de explosie van de koningin op de 1000 meter van Team Jumbo-Visma, Jutta Leerdam. Niet te verslaan in de World Cup, maar dat waren races in de categorie 'klein bier', want de Westlandse is vooral geïnteresseerd in de grote momenten waarop de gehele wereld over haar schouders meekijkt. In het geval van de mannen ligt de situatie iets anders, nu het Amrikaanse, 18-jarige fenomeen Jordan Stolz zijn goldrush vrijdagavond reeds begon met een swingende zege op de 500 meter. Het moet Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en de olympisch kampioen 1000 meter, Thomas Krol, toch inspireren in eigen huis de baas te blijven?

Zaterdag 4 maart 
13:35 uur Mass start mannen – halve finales (2 heats)
14:22 uur Mass start vrouwen – halve finale (2 heats)
15:13 uur  1.000m mannen
15:57 uur 1.000m vrouwen
16:58 uur Mass start mannen - finale
17:19 uur  Mass start vrouwen – finale