Alle startlijsten en uitslagen kun je vinden op liveresults.schaatsen.nl

21:52 uur
Zilver op de teamsprint! Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs kunnen een moeizame start niet helemaal te boven komen. Het goud gaat naar Canada, de Noorse mannen krijgen brons. 

21:39 uur
Dat de teamsprint als bonusonderdeel gezien wordt, blijkt wel uit de opstelling van de mannen. Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs hebben nog nooit met z’n drieën gereden. Voor de middellangeafstandsspecialist Dijs is het überhaupt zijn eerst teamsprint op dit niveau.

Otterspeer: “Natuurlijk zijn de teamonderdelen een bijnummer. Je individuele afstanden zijn simpelweg belangrijker.  Maar het is wel een WK en je kunt er wereldkampioen mee worden in eigen huis. Het is een mooi nummer, want het gaat heel snel. Alleen kun je die snelheden nooit halen over 1200 meter. Dat is enorm spectaculair. Voor ons is het een goede training.”

Otterspeer schaatste twee van de drie teamsprints dit seizoen. “Mijn eerste ronde op de 1000 meter is een wapen, die ik hier in kan zetten. Ik start achter Merijn en probeer de snelheid zo hoog mogelijk te houden. Ik hoop Wesly hard af te zetten en daarna mag hij het afmaken. Hij is een slow start en pakt de winst op het einde. Wij moeten ervoor zorgen dat we hem erbij houden in het begin. Waarschijnlijk moeten we daarvoor wat gas terug nemen. Als we Wesly losrijden, hebben we een probleem. Met z’n drieën bij elkaar zijn we het meest aerodynamisch.”

21:35 uur
De Canadese vrouwen veroveren de wereldtitel. Voor de Verenigde Staten is er zilver, China pakt brons. Als uittredend wereldkampioen eindigt Nederland als vijfde. 

21:26 uur
In de eerste rit moeten de Nederlandse vrouwen door het terugtrekken van Japan alleen schaatsen. Marrit Fledderus, Michelle de Jong en Isabel Grevelt eindigen in 1.29,00. 

21:22 uur
Tijdens de teamsprint zullen we de Nederlandse rijders voor het eerst met hun nieuwe helmen schaatsen. De KNSB hekelde de lakse houding van de internationale schaatsbond rondom de helmen. Omdat Nederland (te) netjes de spelregels volgde, ontstond een achterstand op de buitenlandse concurrentie, die wel de grenzen opzocht. 

Tijdens het WK Afstanden zullen de teamonderdelen met een snellere helm worden gereden. Patrick Roest: "Ik ben blij dat deze keuze gemaakt is, maar die had van mij eerder gemogen. Als andere landen met een snelle helm rijden zonder goedkeuring van de ISU, moeten wij dat ook doen."

De loting:
1. Nederland
2. Kazachstan en Duitsland
3. Canada en China
4. Verenigde Staten en Polen

21:15 uur
Na de wereldtitels van Ragne Wiklund en Patrick Roest is het bijna tijd voor het toetje van de avond: de teamsprints. Eerst komen de vrouwen in de baan, vervolgens de mannen. Per land starten drie sprintkanonnen. Na één ronde geeft de voorste over aan de nummer twee en verlaat zelf de race. Als er nog een ronde op het bord staat wordt de laatste man of vrouw in stelling gebracht, die het karwei mag afmaken.

Sinds 2019 staat dit onderdeel op het programma bij het WK. Alle drie de keren won TeamNL bij de vrouwen. Jutta Leerdam (3x) en Femke Kok (2x) zijn de meest ervaren sprintsters op het WK, maar die zullen vandaag niet in actie komen. Het trio van vandaag, Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt, reed nog geen WK op dit onderdeel, maar de twee vrouwen van Reggeborgh hebben dit seizoen al wel een wereldbeker op hun naam geschreven. Voor Grevelt is het de enige afstand van het weekend.

21:03 uur
Eerste individuele wereldtitel voor Patrick Roest!
Voor het eerst in zijn carrière wordt het Wilhelmus speciaal voor hem gedraaid op het WK Afstanden. Het podium:
1. Patrick Roest (6.08,94)
2. Davide Ghiotto (6:11.12)
3. Bart Swings (6:13.06)

20:55 uur
Roest zet de snelste tijd neer: 6.08,94! Bart Swings is voorlopig derde, hij houdtJorrit Bergsma af van eremetaal.  Alleen de Japanner Ryosuke Tsuchiya en de Canadees Graeme Fish verschijnen nog aan de start, maar die komen waarschijnlijk niet in de buurt van het podium. 

20:48 uur
De Italiaan Davide Ghiotto doet een moedige poging, start met rondjes van 28 seconden, maar moet dat op het einde bekopen. Hij gaat wel aan de leiding: 6.11,12. 

20:30 uur
In de dweilpauze zijn 32 oud-schaatsers in de schijnwerpers gezet. Hun namen komen in de EreRing van Thialf. Het verhaal achter dit eerbetoon, lees je hier.

Foto: Soenar Chamid

20:15 uur
De reactie van wereldkampioene Wiklund: "Ik kan niet zeggen dat ik verbaasd ben, maar wel opgelucht. Dit was de eerste keer dat ik als favoriete zo'n wedstrijd inging. Deze winter gaat de drie kilometer heel goed, dus ik probeerde hetzelfde te doen als al die andere races." En met succes, ze verovert haar tweede wereldtitel in Thialf. "Ik heb alleen maar goede herinneringen hier, ook met het publiek."

20:05 uur
Met een vlakke rit verbetert Bergsma de tijd van zijn landgenoot: 6.13,51. Hij is de beste voor de dweil. 

19:58 uur
Marcel Bosker zet de snelste tijd neer: 6.15,35. Nu is het de beurt aan Jorrit Bergsma.

19:47 uur
Patrick Roest heeft vele World Cups op zijn naam geschreven, maar individueel goud op het WK Afstanden ontbreekt nog in zijn prijzenkast. Donderdag trapt hij het toernooi gelijk af met zijn favoriete afstand: de 5000 meter. “Ik kijk niet vaak meer terug op die eerdere WK’s. Ik heb genoeg mooie dingen laten zien. Alleen het WK Afstanden was wel een wedstrijd waar het altijd net niet op lukte. Dus dat zou ik graag een keer om willen draaien. Daar ga ik ook alles aan doen.”

“Ik heb dit seizoen de tien kilometer in Calgary niet gewonnen. En op de vijf kilometer op het WK Allround en op de World Cup kwam ik tekort. Dat zijn natuurlijk niet de belangrijkste momenten. Ik ga ervan uit dat ik er sta nu het moet.”

19:43 uur
Bloemen (6.28,99) en Pedersen (6.21,83) zullen niet in de buurt komen van het eremetaal op de 5.000 meter. Dat geldt ook voor de Fransman Loubineaud, die al in de eerste ronde viel. 

19:34 uur 
Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen schaatsen de eerste rit van de 5000 meter. Namen die eigenlijk verwacht zouden worden in de tweede helft van het programma. Omdat Bloemen de eerste World Cups miste en een keer gediskwalificeerd werd, stond hij laag in het klassement. Pedersen heeft zijn ticket gekregen van landgenoot Sander Eitrem, die zich ziek moest afmelden. 

De belangrijkste ritten: 
3. Marcel Bosker en Vitaliy Chshigolev
4. Jorrit Bergsma en Andrea Giovannini
8. Davide Ghiotto en Seitaro Ichinohe
9. Bart Swings en Patrick Roest

19:32 uur
Voor de vijfde keer dit seizoen eindigt Joy Beune net naast het internationale podium. Haar coach Erwin ten Hove: "Ze heeft een fantastische race gereden, één van de beste dit jaar. Sablikova heeft ze mooi op het podium geholpen, maar ze kan zichzelf niets verwijten."

19:14 uur
Ragne Wiklund is de wereldkampioene 3.000 meter!
Na het goud op de 1500 meter in 2021 schrijft ze voor de tweede maal een wereldtitel op haar naam. Irene Schouten pakt het zilver, Martina Sablikova eindigt als derde.

19:10 uur
De laatste rit is een Canadees onderonsje: Ivanie Blondin tegen Isabelle Weidemann. Beiden moeten boven zichzelf uitstijgen om Ragne Wiklund en Irene Schouten nog te kunnen bedreigen. 

19:08 uur
Zoals we van haar gewend zijn, vertrekt Beune voortvarend. In tegenstelling tot Wiklund en Schouten kan zij de rondetijden niet onder de 32 seconden houden. Ze finisht in 3.59,18 en staat momenteel op de ondankbare vierde plaats, waar ze al vaak gestaan heeft dit seizoen. Haar tegenstandster Sablikova staat momenteel op brons (3.58,35). 

19:03 uur
Ragne Wiklund de snelste! Ze is bijna één seconde sneller dan Schouten, 3.56,86. Nog vier vrouwen mogen aan de bak: Joy Beune, Martina Sablikova, Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin. 

18:58 uur
De Japanse Ayano Sato en de Chinese Mei Han komen niet in de buurt van de tijden van de Nederlandse. Ragne Wiklund is nu aan de beurt, duikt zij onder de tijd van Schouten? 

18:49 uur
Op 1400 meter lag Rijpma - de Jong nog 1,2 seconden voor op Schouten, maar aan het einde moet ze te veel toegeven. Haar rondetijden lopen hard omhoog, ze staat nog wel tweede met 4.02,11. 

18:45 uur
De klok stopt op 3.57,40. Hiermee is Schouten ruim drie seconden langzamer dan in november, maar veel sneller dan de huidige nummer twee, Momoka Horikawa (4.02,34). Antoinette Rijpma - de Jong staat klaar bij de start, de regerend wereldkampioene.

18:41 uur
Irene Schouten komt als eerste van de favorieten in de baan. Onder luid gejuich van het publiek start ze haar race. De World Cup in november won ze in 3.54,04, een baanrecord. 

18:20 uur
De Japanse Yuna Onodera en de Duitse Michelle Uhrig hebben het WK afgetrapt. Hieronder de ritten met de Nederlanders en de favorieten:
5. Irene Schouten en Magdalena Czyszczon
6. Antoinette Rijpma - de Jong en Nadezhda Morozova
8. Ragne Wiklund en Valerie Maltais
9. Joy Beune en Martina Sablikova
10. Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin

18:10 uur
Over tien minuten begint de eerste afstand van het WK: de 3.000 meter. Naast Irene Schouten is Ragne Wiklund kanshebster op de titel. De Noorse won drie wereldbekers en het gecombineerd klassement over de twee langste afstanden. 

18:03 uur
Als haar coaches zeggen dat ze goed genoeg is om op het WK Afstanden mee te doen om de winst, zal het vast gaan knetteren met Irene Schouten in Thialf. De Noord-Hollandse (30) heeft er zelf, na een zwaar seizoen vanwege overbelasting en randzaken die ze als drievoudig olympisch kampioene moest meezeulen, weer als vanouds zin in. “Het is een mooie uitdaging om niet in super-supervorm te strijden tegen iemand die wél in supervorm is.” Lees hier het hele verhaal.

Foto: Soenar Chamid

Titelconcurrent Roest haakt af
Sander Eitrem moet verstek laten gaan op de 5000 meter. De Noor is ziek en heeft zich afgemeld voor de eerste dag van het WK Afstanden. Tijdens het EK in Hamar wist hij Patrick Roest nog te verslaan op de 5000 meter, waardoor hij in Heerenveen één van de grootste bedreigingen zou zijn voor Roest. Sverre Lunde Pedersen zal de plaats innemen van zijn landgenoot. Naast Patrick Roest komen Marcel Bosker en Jorrit Bergsma in actie namens Nederland.

De loting voor de eerste dag van het WK is verricht
Schaatssters Irene Schouten en Antoinette Rijpma-De Jong komen donderdag bij de WK afstanden voor hun grote concurrente Ragne Wiklund uit Noorwegen in actie op de 3000 meter. Patrick Roest rijdt op de 5000 meter in de voorlaatste rit tegen de Belg Bart Swings.

Olympisch kampioene Schouten neemt het in de vijfde rit op tegen Magdalena Czyszczon uit Polen. Rijpma-De Jong, de wereldkampioene van twee jaar geleden, rijdt in de rit erna tegen Nadezjda Morozova uit Kazachstan. Wiklund komt in de achtste rit in actie tegen Valérie Maltais uit Canada. Joy Beune start een rit later tegen zesvoudig wereldkampioene op deze afstand, Martina Sablikova uit Tsjechië.

Roest zit met Swings in de negende rit van de 5000 meter. De twee schaatsers die hem dit seizoen wisten te verslaan op de 5 kilometer, de Noor Sander Eitrem en de Italiaan Davide Ghiotto, rijden in de rit ervoor tegen elkaar. Marcel Bosker zit in de derde rit met de Italiaan Andrea Giovannini. Jorrit Bergsma neemt het een rit later op tegen de Duitser Felix Rijhnen.

De WK afstanden beginnen donderdag om 18.20 uur met de 3000 meter. Na de 5000 meter volgen ook nog de teamsprint bij de vrouwen en de mannen. De sprintsters komen in de eerste rit in actie, maar hebben geen opponent. De sprinters treffen in de laatste rit Noorwegen.

Kijk hier voor de complete loting.

Wil jij weten wat er op het programma staat en wie de kanshebbers zijn? Lees dan de voorbeschouwing

Programma
Donderdag 2 maart
18:20 3.000m vrouwen
19:35 5.000m mannen
21:25 teamsprint vrouwen
21:42 teamsprint mannen