Begin dit jaar was Talsma niet zo happig op het doen van interviews. Eerst weer hard schaatsen, was de reactie van de Grouster. Een jaar bij Albert Heijn-Zaanlander deed hem geen goed. In dienst van Jillert Anema dacht Talsma aansluiting te krijgen bij de wereldtop, maar het pakte totaal verkeerd uit. De 25-jarige stayer voelde zich niet goed bij het trainingsprogramma van zijn provinciegenoot en koos eieren voor zijn geld: terug naar Team FrySK. 

Na een moeizame start van de zomer - Talsma brak tijdens een training op de fiets zijn sleutelbeen - was het zaak om weer de oude te worden. Voorlopig is het gelukt, is de voorzichtige conclusie na het behalen van twee startbewijzen voor de wereldbekers. “Over slechte prestaties hebben we het vorig jaar genoeg gehad”, zei Talsma met een glimlach. "Wat ik anders gedaan heb? Te veel om op te noemen."

Op de 5 kilometer regende het verrassingen: Jorrit Bergsma, Beau Snellink en Marcel Bosker vielen buiten de boot. Talsma eindigde op de vierde plek met 6.17,60. “Ik weet dat het nog veel beter kan”, reageerde hij na die race. Dat gevoel bleef ook hangen na de 10 kilometer. Talsma eindigde op de vijfde plek. “Liefst had ik net onder de dertien minuten gereden, dat was mooier geweest. Maar ik kan nu vier World Cups rijden.” 

De hereniging met Hoekstra heeft effect gehad. “Hij houdt me scherp, hij motiveert me tot op het bot. Siep is de geschikte persoon om mij weer op de rit te krijgen”, vindt Talsma. De 13.02,80 op de 10 kilometer was in de lijn der verwachting. “Siep zegt elke keer dat we nog niet zover zijn, er komt nog meer aan. Daarvoor moeten we weer trainen.” De ontbrekende topvorm moet er in december zijn als de belangrijkste fase van het seizoen aanbreekt, zegt Talsma. “Maar nu kan ik vier World Cups rijden en dat is mooi.”

Het begint met de reis naar Japan...