Uiteraard kwamen er na de geweldige surprise weer vragen over de affaires op de ploegenachtervolging waarbij Beune onbedoeld de nare hoofdrol naar zich toe had getrokken. Dat waren twee stommiteiten die het vrouwentrio op de team pursuit een wereldtitel en een even klinkende als broodnodige zege in de World Cup zou hebben opgeleverd, zouden haar ongetwijfeld nog lang achtervolgen wanneer de resultaten niet in haar voordeel zouden spreken. Op een vrijdagavond in de altijd gezellige schaatshuiskamer van Nederland zette ze, ook wel een beetje onverwacht, zelf een dikke streep onder de periode van hoongelach.

Haar tijd op de 1500 meter, 1.53,91, bleek zó goed dat een andere-vrouw-voor-de-nabije-toekomst (Marijke Groenewoud) en de rijdster die tot de gevestigde orde in de internationale top behoort (Antoinette Rijpma-de Jong) zich erop stuk reden. Eerst vergaloppeerde Groenewoud zich (1.54,47), daarna kwam Rijpma bij lange na niet in de buurt van de Overijsselse blondine. “Welk verhaal hierbij hoort?”, zo herhaalde Beune een vraag van een journalist na haar winnende race. “Die van: laat de benen spreken. Dat zeiden de coaches steeds tegen me. Ik voelde me goed en wás ook goed. Alleen, het moest er wel uitkomen, terwijl ik ongelooflijk zenuwachtig was voor de start. Winnen..., ik had het niet verwacht”, sprak ze, stralend van trots.

Die benen van haar zijn al even heel sterk. Op het ijs, en figuurlijk ook, want ze dragen inmiddels de last van een reeks sportieve tegenvallers met verve. Buiten de blunders die ze beging op belangrijke momenten, vergaarde de rijdster van Team IKO net iets te veel ondankbare ereplaatsen op de afstanden die haar favoriete zijn. Er passeerde vrijwel nooit een weekend zonder dat speakers op ijsbanen – waar ook ter wereld – omriepen dat plek vier voor Beune was. Steeds net niets. Om gek van te worden.

Foto: Soenar Chamid

Al die zaken had ze lekker naast zich neergelegd, vertelde ze. “Sinds ik terug ben uit Polen gaat het hartstikke goed. Ik heb twee dagen lopen balen. Sindsdien rijd ik lekker met de jongens en meiden rond. Eigenlijk voel ik nu helemaal geen ontlading na wat er is gebeurd. De meiden van de achtervolgingsploeg (die de dupe werden van haar fouten, red.) hebben me voortdurend een hart onder de riem gestoken. ‘Kan gebeuren. We weten dat je druk was met je enkels en daardoor de transponders bent vergeten. Toppunt van pech’. Niemand deed er meer moeilijk over. Ja, in de pers, daar had ik tegenin kunnen gaan, maar dat hele mediagedoe boeide me niet zo. Ik concentreerde me op dit NK, wilde me kwalificeren voor de grote toernooien als EK en WK Afstanden, en straks weer opnieuw die ploegenachtervolging rijden met de meiden.”

Dat gehele palet van competitie ligt nu op haar bordje, en dat telt. Oh ja, er was misschien nog iets van belang op de avond waarop Beune eindelijk toonde wie ze is en wat ze kan, ook onder druk. Ze schaatste het grootste deel van die moordende 1500 meter met beide armen op haar rug. Een noviteit voor haar, en in het internationale circuit een soort nieuwe trend.

Foto: Soenar Chamid

“Het is iets dat we gaandeweg hebben veranderd na het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT)”, lichtte coach Martin ten Hove toe. “Tijdens de trainingen kregen we in de gaten dat Joy veel vlakker reed. Op het WCKT vonden we dat ze heel erg geforceerd probeerde snelheid te maken. Door heel hard te willen, gooide ze met haar arm en daardoor raakte ze niets meer. Het was zaak dat we haar wat rustiger konden laten bewegen. Op de World Cup in Polen hebben we het voor de eerste keer geprobeerd. Joy vond het spannend, maar het ging goed, wat geïllustreerd werd door de eerste medaille (brons op de 1500 meter, red.). Die prijs viel een beetje in het niets door alle ophef rond de transponders.”

Beune erkende dat ze zich stabieler op haar ijzers voelt sinds de aanpassing. “Het kost me minder energie, en toch blijft het raar. Ach, het is een kwestie van zelfvertrouwen kweken. Dat pakt prima uit. Wat vandaag gebeurt, is mooi. Maar wat heb ik alweer veel zin in morgen.” Dan wacht de drie kilometer. In deze vorm hoeft er zich niet eens een wonder te voltrekken…

Alle uitslagen even teruglezen? Klik dan hier