Lars Woelders (21 en afkomstig uit Gramsbergen) keerde vrijdag weer huiswaarts na tien dagen van gevarieerd sporten in de schitterende omgeving van Beieren. De een jaar oudere Yves Vergeer uit Warmond blijft nog wat langer om – wanneer zijn schaatsende vriendin Myrthe de Boer van Jumbo-Visma klaar is met haar trainingskamp – een paar dagen vakantie te pakken. “Het is een goede tijd geweest hier”, zegt hij, terwijl zijn ploegmaat (beiden zijn lid van de marathonformatie Okay-Interfarms) Woelders bezig is de auto in te pakken voor de terugreis.

“We hebben vijf of zes keer op het ijs gestaan. Ik moet zeggen: het ging meteen lekker bij ons allebei. We voelen ons fit en hebben mooi kunnen meedoen met de allrounders en sprinters van het Friese gewest. Eerst was op techniek trainen, de laatste dagen deden we meer snelheidstrainingen gedaan. Ik denk dat we er prima voorstaan”, aldus Vergeer. Woelders is intussen gereed en schuift ook aan voor het gesprek.

Foto: Neeke Smit

Hoe zit dat nou precies: twee marathonrijders die opduiken bij een selectie van langebaanschaatsers, met onder anderen Mika van Essen, Sanne in ’t Hof, Jur Veenje en Isabel Grevelt. Kunnen jullie je daar gewoon bij aansluiten?
Woelders: “Vorig jaar ben ik ook met het Gewest mee geweest. Ik wilde graag in de zomer al schaatsen in Inzell. Sanne in ’t Hof traint in Nederland ook wel het hele jaar door met ons mee, zo is er een wisselwerking ontstaan tussen beide teams. Ik nam verleden seizoen contact op met Ingo Bos, de coach van de gewestelijke rijders, en hij vond het hartstikke leuk als ik meeging. Ik regelde voor mezelf een appartementje, wat ik nu opnieuw deed, maar dan ook voor Yves.”

Is het noodzakelijk dat je tot een team behoort om in deze periode te kunnen trainen in Inzell?
Woelders: “Nee hoor. Je kunt zelf ijsuren boeken, maar het is veel leuker en efficiënter dat met een groep samen te doen, zodat je ook kunt profiteren van de aanwezigheid van een trainer.”

Zijn jullie naar Duitsland gegaan om de langebaanambities kracht bij te zetten of is het gebeurd in functie van het marathonseizoen?
Woelders: “Puur om een betere schaatser te worden. Om je technisch wat te verbeteren. Deze jongens trainen voor de langebaan, daar sluiten we ons bij aan. We hebben geen duidelijke voorkeur voor de ene of andere discipline. Het gaan ons om vooruitgang te boeken.”

Vorig jaar waren er ontzettend veel klachten van de schaatsteams over het ijs en de lage temperatuur in de hal. Is het dit jaar beter?
Woelders: "Ja, nu is het wel oké. Volgens mij was het vorig jaar in oktober heel koud was en een slechte ijsvloer. Maar ik vind dat het nu wel redelijk goed is, toch?”
Vergeer: “Het ijs ligt er niet slecht bij. Wij stonden niet op hetzelfde tijdstip als Jumbo en Regenborgh, maar het uur daarna, om kwart over elf. En daar hoef je geen profstatus voor te hebben of een bepaalde status als ploeg. De schaatsers die net onder de merkenteams zitten, hebben dan hun trainingsuur. Hoewel het druk was, bleef het ijs vrij goed. Pas tegen het einde werd het een beetje uitgetrapt – dat heb je in Thialf ook - totdat de dweilmachine weer in de baan kwam.”

Foto: Neeke Smit

Yves, eerder dit jaar vertelde je op Schaatsen.nl dat je de marathonschaatsen als een goede aanvulling beschouwde voor je lange baanplannen. Deze winter wil je deelnemen aan het NK Afstanden, NK Allround en het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT). Daar is niets in gewijzigd?
Vergeer: “Die plannen zijn onveranderd. Ik krijg er alle ruimte voor van Okay. De definitieve kalender voor de langebaan zijn vorige week online gekomen. Die van de marathon zal ook niet zo lang meer op zich laten wachten. Daarna kunnen we die naast elkaar leggen. Ik ben straks de vijfde rijder bij Okay-Interfarms voor de marathons. Bart Swings is onze zesde rijder. Zouden we een keer een kwalificatiewedstrijd moeten rijden voor de langebaan – de Gruno Bokaal bijvoorbeeld – dan is daar ruimte voor. Dat geldt net zo goed voor Lars, of iemand als Jeroen Janissen die ook de langebaan wil blijven combineren met marathons.”

Lars, zijn voor jou de plannen als een blauwdruk op die van Yves te leggen, of niet?
Woelders: “Ja, ik denk het wel. Het gaat me vooral om de combinatie zoeken. Er zullen deze winter vast dubbele weekends komen, met een langebaanwedstrijd en een marathon. Dat is alleen maar leuk.”

Foto: Neeke Smit

En erg druk. Afgelopen seizoen reed je 34 wedstrijden sinds 1 oktober! Vooral de eerste fase van de marathoncompetitie reed je goed, daarna werd dat wat anders, hè?
Woelders: “Ja, ik heb een heel druk programma gehad. Het NK Marathon was denk ik mijn beste wedstrijd. Wat erna nog volgde, was een beetje te veel achter elkaar. Daardoor werd ik op de Weissensee behoorlijk ziek. Op zich heb ik mezelf richting het einde van het seizoen nog redelijk herpakt. De races in Heerenveen en Groningen reed ik niet uit. Het wordt even kijken hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen. Ik heb erover gesproken met Ron Neymann, onze ploegleider. Wetend dat ik een jaar ouder ben en sterker word, ga ik er opnieuw voor om het op dezelfde wijze aan te pakken. Al zal de nadruk meer liggen om in december en januari heel goed te presteren, in plaats vanaf het begin van het seizoen. Ik wil het hele jaar stabiel blijven in mijn resultaten.”

Jullie zijn samen in Inzell geweest. Wat hebben jullie als marathonteam tot dusver al samen kunnen doen in de opbouw naar het nieuwe winterseizoen?
Vergeer: “Samen trainen, dat is heel veel gedaan. We trainen sowieso elke zaterdag en maandag gezamenlijk waardoor we elkaar gedurende de zomer twee keer zien.”
Woelders: “Bovendien wonen Yves en ik allebei in Heerenveen, dat maakt het gemakkelijk. Janissen eveneens, maar hij is nog druk met zijn studie. We doen veel met Bart de Vries, die onze ploeg helpt te coachen.”

Laatste vraag. Jullie zijn de eersten van Okay-Interfarms die al op ijs hebben getraind. Anders gezegd: Vergeer en Woelders hebben daardoor een enorme voorsprong op de rest van de ploeg!
Woelders: ”Dat hoop je dan, hè. Valt nog wel tegen hoor, denk ik. Zo werkt het niet. Als je echt een grote voorsprong hebt, dan is het in jaren. Het is nog een heel verschil met Stefan (Wolffenbuttel, red.) en Jeroen. In mentaal opzicht is er misschien nu een verschil met de anderen. Ja, mentaal is het lekker dat we weer even hebben kunnen schaatsen."
Vergeer: "Skeeleren is leuk en de zomertrainingen zijn mooi, maar uiteindelijk doe je het voor de winter. Wanneer je dan in de zomer het ijs op mag, is dat heerlijk.”