Er wordt niet hard gereden door de Nederlandse mannen, was een van de voornaamste conclusies na het WCKT. Die stelling werd zaterdag nog eens bevestigd tijdens de eerste 1500 meter van het wereldbekerseizoen in Obihiro. Toegegeven, de Japanse baan is niet zo snel als Heerenveen. Maar toch: de Aziatische mannen haalden uit, de Nederlanders kwam er niet aan te pas. En ook Jordan Stolz greep naast de winst op de afstand die hij tijdens het WK Afstanden in Heerenveen nog op zijn naam schreef. 

Zhongyan Ning opende het bal met 1.45,59 en met die tijd lag de lat al behoorlijk hoog, zo bleek in de ritten die volgden. Yamada – vrijdag al winnaar op de 1000 meter – dook een fractie onder de tijd met 1.45,57. Het was daarna aan de Nederlanders. Thomas Krol opende in zijn race tegen Yamada's jongere broer Kazuya te langzaam en kon die schade in het vervolg van zijn race niet goedmaken. Hij eindigde op 1.46,29. 

Wesly Dijs begon juist sterk, maar kon het verval in het tweede deel van zijn rit niet beperken. Met 1.45,88 was hij bij voorbaat al kansloos voor de medailles. Kjeld Nuis had geen kind aan directe tegenstander Connor Howe, die voorlaatste eindigde. Nuis moest het op eigen houtje doen en klokte met een slordige slotronde 1.45,76. Hij was 19 honderdsten langzamer dan Yamada, maar een podium ging aan zijn neus voorbij. 

In de slotrit leverde het duel Jordan Stolz tegen Patrick Roest ook weinig vuurwerk op, twee mannen van uitersten. Roest kon op zijn beurt weinig profiteren van Stolz en kon ondanks het minimale verval weinig uithalen. Hij eindigde twaalfde op driekwart seconde van Yamada.

Wereldkampioen Stolz begon met een sterke opening, maar drukte vervolgens niet door. De alleskunner liet het in de eerste volledige ronde liggen en slaagde er niet in dat te herstellen in de tweede helft van de race. Op slechts twee honderdsten eindigde de Amerikaan op de tweede plek.