Toegegeven, er ontbraken op de 1000 meter wel wat grote namen (bijvoorbeeld wereldkampioen Jordan Stolz en olympisch kampioen Thomas Krol), maar Kjeld Nuis laat al het hele seizoen zien dat hij bij de besten hoort. Van zijn deelname op de kilometer maakte de man uit Leiderdorp een statement. Hij reed de 1.08.99 van Havard Lorentzen uit de boeken met een reusachtige marge. Na een ijzersterke race stopte Nuis de klok op 1.08,11. 

Waar komt het vandaan? “Doen alsof dit twee jaar geleden was”, zegt Nuis in gesprek met de NOS. Hij dacht terug aan het Olympisch Kwalificatietoernooi van twee jaar geleden. Toen werd hij vierde op de 1000 meter en greep naast een startbewijs. Daardoor kon Nuis zijn olympische titel niet verdedigen in China. “Toen mocht ik niet starten, nu wel. En dan zit ik er zover voor, een gat van ruim acht tienden. Superlekker.” 

In het decor waar hij op de 1500 meter wel olympisch kampioen werd, deed Nuis het opnieuw. Het behoefde weinig uitleg. “Dit wilde ik graag, het voelde supergoed. Meer hoef je er niet over te zeggen.” 

De tijd van Lorentzen bracht hem zilver, Zhongyan Ning mocht de beide Europeanen vergezellen op het podium. Jenning de Boo reed opnieuw een aardige race, hij werd zesde met 1.09,32. Tim Prins eindigde eveneens bij de eerste tien: hij finishte als achtste met 1.09,53.

Eerder op de ochtend won Tijmen Snel de 1000 meter in de B-divisie. Hij mag zich in Stavanger weer melden in het hoofdprogramma.