Als schaatsduitser vertrok Ingo Bos in 2006 naar onze oosterburen om zijn schaatscarrière een impuls te geven. Drie jaar later zwaaide hij af om zich te focussen op zijn maatschappelijke loopbaan. Eerst als gymdocent op een middelbare school, vervolgens als orthopedagoog, waarbij hij jongeren begeleidde die in hun ontwikkeling geremd worden door psychische problemen of leerstoornissen.

De schaatssport is Bos nooit uit het oog verloren. Na het trainen van de Groningse shorttrackers kwam hij terecht bij de langebaanploeg van het KNSB Talent Team Noord. Toen Henk Hospes vorig jaar afscheid nam als trainer van Development Team Fryslân, werd de 38-jarige Bos gevraagd om dat gat op te vullen. Met zijn ervaring als schaatser, coach en orthopedagoog was hij de geschikte kandidaat.

Hoe draagt zijn achtergrond bij aan de ontwikkeling van de talenten? “Ik heb oog voor het sociaal-emotionele. Het is lastig om dat in concrete daden te omschrijven, maar als de atleet met een probleem zit, dan weet ik ze snel en goed door te verwijzen. Of soms kan ik het zelf oplossen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen kan zijn wie die is in het team. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de veiligheid,” licht de orthopedagoog toe.