Ghiotto begon in een razende vaart aan de twaalfenhalve ronde op de Meiji Hokkaido-Tokachi Oval van Obihiro. De omstandigheden waren er niet naar om knaltijden te rijden, dat was heel het weekend aangetoond op de verschillende afstanden. De Italiaan dacht er anders over en liet Patrick Roest daarmee op twee gedachten hinken: Eigen plan trekken en de achterstand in de slotronden overbruggen of de Italiaan volgen en kijken waar het schip strandt? 

Het werd een combinatie, verklaarde Roest na afloop bij de NOS. “Ik had bedacht om rustig te beginnen, ik wilde de eerste vijf rondjes sparen en vanaf dan echt racen. Maar toen reed Ghiotto heel hard weg en was mijn opening iets te snel. Ik dacht dat ik te langzaam was, maar hij ging juist heel snel. Toen heb ik vier rondjes rustiger gereden en in de slotfase het gat naar Davide weer gedicht.” 

Een prima race met dito tijd, bleek nadat Roest de klok deed stoppen op 6.10,99. Hij reed zijn eigen vijf jaar oude baanrecord (6.13,01) uit de boeken. Ghiotto kon in de slotfase niet meer counteren en moest genoegen nemen met de tweede plek (6.12,90). Sander Eitrem (6.13,80) werd derde. “Je gaat altijd met een plan weg en probeert rustig op te bouwen, maar de benen voel je altijd", aldus Roest over de twijfel en het inspelen op de omstandigheden tijdens een race. "Je moet blijven vertrouwen dat je hem aan kunt houden. Er sluipt altijd angst in of je het kunt volhouden, maar het vertrouwen en de benen waren goed genoeg.” 

Tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi eind vorige maand in Heerenveen was Roest drie dagen lang onfeilbaar. Hij won alle afstanden waar hij op van start ging, een teken dat het met de vorm wel goed zat. Die vorm meenemen naar Japan was nog niet zo makkelijk, maar zijn race van zondag was sneller dan wat hij in Heerenveen liet zien nadat het op de 1500 meter iets moeizamer ging. Koeltjes: “Ik laat zien dat het met een iets mindere vorm ook lukt.” 

Er is tijd om naar topvorm toe te werken, weet Roest. Eerst de reis naar China voor de tweede World Cup en daarna terug naar Europa om te gaan fietsen in Spanje. Dan moet het tweede blok nog beter voor Roest, die de concurrentie ziet naderen. “Het niveau op de 5 kilometer is hoger dan ooit, je moet altijd scherp zijn en heel goed zijn om te winnen. Ik denk dat Ghiotto en Eitrem mijn grootste concurrenten zijn, het wordt een mooi seizoen.” 

De andere Nederlanders speelden een figurantenrol op de 5 kilometer. World Cup-debutant Jesse Speijers reed zijn tweede tijd ooit (6.23,70) en dat was goed voor de elfde tijd. Marcel Bosker (6.23,87) versloeg Chris Huizinga (6.24,98) in de laatste meters, zij werden twaalfde en dertiende.

Alle uitslagen van de World Cup in Obihiro staan hier.