De 5 kilometer is zondag het laatste individuele onderdeel van de eerste World Cup. De gekwalificeerde Nederlanders rijden in de laatste ritten. Debutant Jesse Speijers start in de zesde rit tegen de Amerikaan Casey Dawson. Roest neemt het in de voorlaatste rit op tegen Davide Ghiotto, de man die afgelopen seizoen Roest nog de baas was op de 10 kilometer van het WK Afstanden. In de slotrit volgt een Nederlands treffen: Marcel Bosker rijdt tegen Chris Huizinga.

Ook op de 3 kilometer bij de vrouwen vinden we de Nederlandse deelnemers laat in het schema terug. Joy Beune en Antoinette Rijpma – De Jong starten in de zesde rit tegen elkaar. Esther Kiel haalde dit weekend al eremetaal op de mass start en mag dat zondag nog eens proberen. Ze rijdt in de voorlaatste rit tegen Valerie Maltais. Sanne in ’t Hof racet in de slotrit tegen Isabelle Weidemann.

Zondag wordt ook de tweede 500 meter gereden. Sebas Diniz en Kai Verbij degradeerden na hun races van afgelopen vrijdag naar de B-divisie, promovendus Janno Botman bewandelt de omgekeerde weg en mag het bal openen tegen Yevgeniy Koshkin. Merijn Scheperkamp start in de derde rit tegen Piotr Michalski. Hein Otterspeer werd vrijdag vierde achter het Japanse geweld, nu hoopt hij ze er allemaal op te leggen. De ervaren sprinter start in de achtste rit tegen Takuya Morimoto, de Japanse podiumklanten van vrijdag én Jordan Stolz (die ook op de 5 kilometer deelneemt) racen daarna nog.

De mixed gender relay is het slotstuk van een vol World Cup-weekend in Obihiro. Elf landen doen mee aan het onderdeel. Wesly Dijs en Femke Kok starten in de tweede van drie races tegen Polen, Japan en Canada.

Alle informatie over de World Cup in Obihiro staat hier.