NOC*NSF wil zich niet meer blindstaren op de medaillespiegel en de toptienambitie. De verhalen achter de sporter komen centraal te staan om de jonge generatie te inspireren en de druk weg te halen bij de atleten. Voor Robin Derks is deze nieuwe visie onbegrijpelijk. “Dit kraakt de waarden van topsport.” Dag in, dag uit staan de schaatsers op het ijs om zichzelf te verbeteren en voor het hoogst haalbare te gaan. “Stel dat wij enkele leuke jaren hebben gehad en vervolgens vierde, vijfde en zesde worden op het Olympisch Kwalificatietoernooi… Voor ons is het missen van de Spelen geen mooi verhaal, maar een slecht. Daar doen wij het niet voor.”

Medailles zijn bovendien cruciaal om topsport te bedrijven. “Wij worden afgerekend op de prestaties die we neerzetten, niet op de pracht van het verhaal. Zo simpel is het. Met goede resultaten binden sponsoren zich aan ons en ontvangen de bonden geld van NOC*NSF. Wij hebben in Heerenveen een mooie ijsbaan omdat we op de grote toernooien eremetaal pakken. Wanneer je tiende wordt, krijg je geen aandacht. Dat is nou eenmaal zo. Zonder medailles inspireren wij niet meer.”

Dat wil overigens niet zeggen dat de coach van onder meer Patrick Roest niet verder kijkt dan de cijfers. “Verhalen gaan hand in hand met prestaties. Je creëert ze door bijvoorbeeld op één honderdste olympisch kampioen te worden. De route naar de gouden medaille is het allermooist. Achter de Europese titel van afgelopen winter zat voor Patrick een bijzonder verhaal. Hij verloor de vijf kilometer en op de 1500 meter kwam hij tekort door een slechte wissel. Patrick herpakte zich op de tien kilometer en won daardoor het toernooi, die strijd gaf zijn titel glans. Maar mocht hij naast het goud hebben gegrepen, dan was het geen goed verhaal geweest.”

Foto: Soenar Chamid

“Topsport is keihard, je moet het podium halen”, vervolgt Derks. “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’. Moeten wij ons allemaal aanpassen aan mensen die de druk niet aankunnen? Ook in het bedrijfsleven krijgen de mensen die boven het maaiveld uitsteken de grootste financiële beloningen. Zij dragen de verantwoordelijkheid en worden daarnaar betaald. Zonder het streven naar perfectie zouden wij heel anders op het ijs staan. Bovendien komen er juist verhalen doordat mensen onder druk staan. Sommige atleten genieten van die spanning en kunnen daardoor alles uit zichzelf halen. Zij vinden het zo gaaf om alles perfect voor elkaar te hebben, waarbij niks fout mag gaan. Elke dag honderd procent geven om op niveau te komen en blijven, dat is topsport.”