Groot stelde vrijdagavond teleur op de 1500 meter. Ze eindigde in 1.59,28 en kwam daarmee niet verder dan de vijftiende plek in de eindrangschikking. “Echt dramatisch”, noemde de rijdster van IKO haar race. Ze wist vooraf dat de vorm dit toernooi niet optimaal was. Drie weken geleden kreeg ze corona, naar eigen zeggen is ze daar 'behoorlijk ziek' van geweest. In voorbereiding op het WCKT reed Groot slechts een trainingswedstrijd. Na de teleurstellende prestaties op vrijdag is besloten om ook een streep te zetten door de rest van het weekend. Groot komt zaterdag niet in actie op de 3 kilometer en slaat ook de 5 kilometer over. Gioya Lancee neemt haar plek op de 3 kilometer in.  

Ook Gijs Esders zit in de ziekenboeg. Hij ging vrijdag van start op de eerste 500 meter, maar maakte de race niet op volle snelheid af. Volgens het team heeft Esders een liesblessure. De winnaar van de IJsselcup heeft zich afgemeld voor de 1500 meter, maar hoopt zondag wel mee te doen op de 1000 meter. 

Jorrit Bergsma begon vrijdag dramatisch aan het World Cup Kwalificatietoernooi. De stayer kwam niet in de buurt van de startbewijzen en eindigde met een 6.21,36 op de tiende plek. Bergsma had na afloop van zijn race niet direct een verklaring voor het teleurstellende resultaat. Hij had het goede gevoel naar eigen zeggen wel te pakken in de trainingen. De rijder van Jumbo-Visma koestert hoop via de 10 kilometer alsnog een World Cup-ticket veilig te stellen, maar laat daarvoor wel de mass start van zaterdagavond schieten.

Gert Wierda heeft zich eveneens afgemeld voor de mass start.