Ze liggen dus op koers voor hun respectievelijk tweede en vierde nationale titel, waarbij Roest een zeer royale marge heeft op zijn achtervolger Beau Snellink, die op de 1500 meter een kleine vijf seconden moet wegwerken. Wat dat betreft is het gat dat Rijpma-de Jong heeft geslagen ten opzichte van Marijke Groenewoud, de nummer twee in het tussenklassement, ook best riant maar niet onoverbrugbaar:1,05 seconde.

“Ik had wel verwacht dat het een spannend toernooi zou worden. Het is leuk dat het eindelijk weer eens ergens om gaat”, vindt De Friezin. Tegelijkertijd zit het haar niet helemaal lekker dat er in deze periode veel belangrijke toernooien elkaar tamelijk snel opvolgen. “Je moet elke keer goed zijn, want als je dat een keer niet bent, loop je direct wat mis. Het is keer op keer presteren”, aldus de rijdster uit de ploeg van Jac Orie die de 500 meter won en tweede werd op de drie kilometer, achter Marijke Groenewoud.

Foto: Soenar Chamid

Roest hoeft, mits hij de vorm laat zien waarin hij dinsdag twee keer naar de afstandszege gleed en gewoon overeind blijft staan, niemand meer te vrezen. Een kampioenschap met eerste plaatsen op vier onderdelen lonkt, en de mogelijkheid dat voor elkaar te boksen is het proberen waard. “Zodra de overwinning op een afstand binnen m’n verschiet ligt, ga ik er zeker voor. In deze fase van het seizoen, dat zich kenmerkt door druk schema, moet je echter ook met verstand rijden. Ik houd me niet in, maar het draait bij een allroundtoernooi uiteindelijk om de winst over vier afstanden.”

De uitslagen van het allroundtoernooi staan  hier.