Kjeld Nuis winnaar op 'Patrick Roest-ijs'
Waar Kjeld Nuis bij het Daikin NK Afstanden nog zijn meerdere moest erkennen in Patrick Roest en Thomas Krol, eindigde hij bij de World Cup in Tomaszów Mazowiecki als eerste. De zware omstandigheden leken in het voordeel van de stayer Roest, maar Nuis etaleerde zijn vorm op weg naar het WK van begin maart. “Eerder op de dag reden Louis Hollaar en Marcel Bosker 1.48,5 en ik dacht: dit wordt echt zwaar. Het is 'Patrick Roest-ijs'. Dat ik driekwart tel voor de nummer twee zit, had ik echt, écht niet verwacht,” aldus Nuis bij de NOS.

Daarbij had de olympisch kampioen lering getrokken uit de race van het NK. “Vorige week had ik mijn hand overspeeld door te hard te openen. Toen zag je dat ik foutjes ging maken. Hier heb ik expres iets langzamer geopend. Daarna heb ik mijn plannen goed uitgevoerd. Armpjes op de rug waar het comfortabel voelde, bochtjes goed uitversnellen. Het was een heel nette rit.” De rijder van Reggeborgh (1.46,71) werd op het podium vergezeld door de Noor Peder Kongshaug (1.47,41) en ploeggenoot Roest (1.47,62).

Foto: BSR AGENCY

Femke Kok hapert
Door het ontbreken van vaste podiumkandidate Jutta Leerdam waren de ogen van de Nederlandse fans gericht op haar sprintrivale Femke Kok. Na een fikse misser op de kruising, kon de Nij Beetse geen topklassering neerzetten (zevende in 38,60). “Ik wilde daar diep zitten en keihard afzetten, maar toen was ik hem in een keer helemaal kwijt. Bijna viel ik. Dat kostte me veel energie. Als ik nu de tijden zie, was bij een normale rit het podium mogelijk geweest,” vertelde een balende Kok bij de NOS. De Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim was de enige die onder 38 seconden kon duiken (37,90). Daarmee won ze haar vijfde wereldbeker over 500 meter op een rij en is ze zeker van het eindklassement. De Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,09) en de Amerikaanse Kimi Goetz (38,11) werden tweede en derde.

Foto: BSR AGENCY

Sablikova weer present op podium
De generatiegenote van Ireen Wüst besloot na de Olympische Spelen nog minimaal een jaartje aan haar carrière te plakken. Mede door blessureleed en een val in de training voor de World Cup in Canada wist Martina Sablikova internationaal nog geen eremetaal te bemachtigen. In Polen bracht de drievoudig olympisch kampioene daar verandering in. De Tsjechisch leek zelfs aanspraak te maken op de winst, maar in de laatste rit troefde de Noorse Ragne Wiklund haar nipt af (4.05,96 om 4.06,04). Na te hard de race te zijn in gevlogen, restte voor Marijke Groenewoud het brons (4.07,18). Joy Beune deed haar eigen betiteling ‘eeuwige vierde in het internationale veld’ eer aan (4.07,68).

Foto: BSR AGENCY

Werk aan de winkel voor ploegenachtervolging en tijdwaarneming
Het slotonderdeel van de vrijdagavond leverde de meeste spanning op. Zelfs na de laatste rit was nog niet bekend welk trio de snelste tijd op de klokken had gezet. De tijdwaarneming vertelde dat de Noren als nummer één waren geëindigd, 0,02 seconden achter de winnaar…? Met vragende gezichten reden Peder Kongshaug, Sander Eitrem en Sverre Lunde Pedersen uit. Enkele minuten later kregen ze te horen dat hun tijd van 3.42,70 voldoende was voor de zege. De Verenigde Staten volgden op vijf honderdsten, Roest, Bosker en Beau Snellink werden op ruim een seconde derde. Het NK nog in de benen, gebrek aan teamtrainingen, het aantikken van Roest door Bosker en geen optimale helm werden aangedragen als oorzaken door de mannen bij de NOS.

Met het belangrijkste toernooi in aantocht, staat de oranje trein na drie wereldbekerwedstrijden nog zonder overwinningen. Vooral aan het begin van de race komt het team snelheid tekort, wat aan het einde niet meer goed gemaakt kan worden. Blijft Rintje Ritsma vertrouwen op dit drietal of kiest hij toch voor snelheid boven stayers?

Foto: BSR AGENCY

Alle uitslagen zijn hier te vinden.