De Zwollenaar (38), al twaalf seizoenen actief als teambaas tussen de mannen-van-de-lange-adem is eerlijk. Team Reggeborgh, vol van grote namen, beleeft een waardeloze start van het seizoen. “Ik kan er niets anders van maken. En ik ga niet, zoals Jac Orie bijvoorbeeld deed na het WCKT, nu zeggen dat de prijzen later worden verdeeld. Kijk, ik vind dat, en hetzelfde geldt voor de marathonploeg van Jumbo-Visma de afgelopen jaren, als je een team bent als wij, zij, of als Royal A-ware, dan heb je gewoon te presteren. Gebeurt dat niet, dan doe je het slecht. Dat is wat er momenteel aan de hand is bij ons. We doen het slecht. Komt dat door een andere seizoensindeling? Nee, ik wil net als altijd alle wedstrijden winnen waarin we starten. De afgelopen drie marathons had ik heel graag gewonnen, maar dat is niet gelukt. Sterker nog, we zijn er afgereden. Slecht dus.”

Kun je dan vertellen waar het aan ligt?
Boeve wikt en weegt even de woorden die voor in de mond blijven plakken. “Quote me nu goed, hè... Kijk, laten we het zo zeggen. Het is des te knapper - en daar sta je niet altijd bij stil – wat er de voorbije jaren te zien was. Jillert Anema domineerde tien jaar lang deze sport met Royal A-ware en voorheen BAM. Daarna hebben wij dat zes tot acht jaar gedaan. En dan komt er ook een keer een moment dat het minder is. De formatie van Jillert vind ik het best, in de breedte. Hij is een goede coach. Dan heb je Harm Visser die op dit ogenblik de beste marathonschaatser van het peloton is. Wij komen er even achteraan, omdat we het team niet op orde hebben en niet de beste rijder in onze ploeg zit. Dan valt het niet mee en win je niet.”

Foto: Timsimaging

Reggeborgh is nauwelijks veranderd qua samenstelling, dat kan evenmin een reden zijn. Willem Hoolwerf is weg, in zijn plaats heb je Casper de Gier.
“Ik weet het niet. Aan onze strijdwijze kan het niet liggen. Wat ik bijvoorbeeld zo kon waarderen aan de oude ploeg van Anema: die pakte altijd plekken in de top-5. Of het nou 1, 3 en 5 waren, of 2, 4 en 5, dat is een kwaliteit. Mijn kwaliteit was en is plaats 1 en dan een hele tijd niks. Dat is hoe wij zijn ingesteld. Het lukt nu niet op die manier. Ik zie geen bijzondere dingen om me heen. Het is niet zo dat ik denk Oh jongens, het is echt schokkend wat andere teams wél kunnen. Gary Hekman is niet goed genoeg omdat hij niet fit is. Crispijn Ariëns was ziek, maar dat mag geen excuus zijn. Er blijven er drie over, van wie er twee het prima doen (Evert en Bart Hoolwerf, red.) en een die niet presteert (Ronald Haasjes, red.).”

Vlak voor het WCKT liet je je ontvallen dat er niemand Bart Hoolwerf zou kunnen kloppen in de sprint. Dat is gebleken…
“Wat ik ermee bedoelde: als Bart zijn optimale sprint rijdt, dus zijn vermogen kwijt kan op het ijs, is hij niet te verslaan. Hij begaat echter ook fouten, getuige de mass start op het WCKT. Harm is de ideale tegenstander voor Bart, die hem op pure klasse de baas is, meer schaatsend vermogen heeft en de snellere rondetijden laat zien, maar direct door Visser wordt afgestraft zodra hij een slippertje maakt. We hebben daarnaast deze zomer met Bart veel geïnvesteerd op zestien ronden hard schaatsen (voor de mass start, waarop Hoolwerf zich richt, red.) en de 1500 meter die hij in 1.46 heeft gereden. Conclusie: hij levert wat in voor de marathon, maar daar hebben we voor gekozen als team. Opnieuw: geen excuus.”

Foto: Soenar Chamid


Ondertussen blijft dit de ploeg van Reggeborgh. En die dient te presteren.
“Zo is het. En dan moet ik geen verhalen ophangen van excuses over de mass start of ziektes. Dan is het niet goed genoeg. Al betekent dat niet dat het hele jaar slecht wordt. Ik word jeukerig van opmerkingen over later pieken. Hou toch op!”

Maar Roy, kan ik dan nu opschrijven dat jullie zaterdag in Den Haag ook weer niet zullen winnen, omdat Bart er vanwege de World Cup op de langebaan niet is?
“Nee. Van deze drie teams – Royal A-ware, Jumbo of Reggeborgh - zal er een team acht of meer overwinningen behalen. Die club heeft een topseizoen. Dan is er één team dat drie of vier keer wint. Dat beleeft een slecht seizoen. En de derde ploeg heeft nog minder succes en daarmee een volslagen mislukt jaar. Dat zou kunnen gelden voor ons. Maar ik geef niet zomaar op, hè. We zijn drie wedstrijden bezig. De afgelopen jaren, ik denk zes, heeft mijn team de eerste twee wedstrijden niet gewonnen, maar pas de derde. Waar we nu mee thuiskomen, is niet goed. We zijn verder in orde, ik zie geen falen door verkeerde programmering, zoals langebaancoaches durven zeggen. Dat is allemaal onzin.”

Geef eens antwoord op de vraag. Winnen jullie zaterdag ook weer niet?
“Er is geen reden om niet te kunnen winnen. Ik kan wel zeggen dat Gary niet goed genoeg is om te winnen, net zoals dat geldt voor Crispijn. Dat kan ik ook roepen van Ronald en nog 45 anderen. Evert kan best winnen. De vraag is vooral: hoe zal de wedstrijd lopen? We moeten slim zijn om te winnen op dit moment, waar we in andere jaren met onze stijl van rijden konden domineren om te winnen. Het is nu even anders. Voorgaande jaren waren we een bijzonder team dat tot aparte dingen in staat was. Zaterdag zijn we net als de rest. Ja, dat vind ik een mooi statement om mee af te sluiten.”

Alle informatie over de vierde race om de Daikin Marathon Cup in Den Haag staat hier.