De prijzen werden woensdag na afloop van de ochtendtraining in Thialf aan Van 't Wout en Deltrap uitgereikt door de disciplinemanager Shorttrack van de KNSB, Wilf O'Reilly. Schulting kreeg naderhand thuis in Heerenveen de trofee uit handen van de gewezen shorttracker. Ze maakte gelijk gebruik van de gelegenheid om in een korte (in dit artikel bijgevoegde) videoboodschap een update te geven over haar rugblessure die ze maandag had opgelopen tijdens de training in Thialf. 

Het was bij de vrouwen een kwestie van kiezen tussen twee trefzekere kanjers. Misschien wekt het verbazing dat Schulting in de jaarlijkse verkiezing Xandra Velzeboer aftroefde. De snelle blondine uit Culemborg veroverde immers op het WK in Seoul – het laatste grote toernooi van het afgelopen seizoen en daarom wat verser in het geheugen liggend - vier wereldtitels en was op het Europees kampioenschap ook goed voor twee keer goud.

Schulting grossierde echter ook op niet mis te verstane wijze in het eremetaal: op het WK voegde ze drie gouden plakken toe aan haar verzameling, terwijl het EK op een bijna volledig gouden sprookje uitdraaide. Op de ijsbaan van Hala Olivia in Gdansk – in januari 2024 wederom gastheer van het EK – was er vier keer goud en een zilveren medaille. 

Foto: KNSB - Shapevisions

Bovendien stond ze zes keer op de hoogste trede van een wereldbekerpodium om gehuldigd te worden als winnares van een individuele afstand (een keer 500 meter, drie keer 1000 meter en tweemaal op de 1500 meter). Dat was drie keer meer dan Velzeboer die op de 500 meter twee keer raak schoot en voor het eerst een gouden medaille ontving voor de zege op een 1000 meter.