Het is een buitenkansje voor de ervaren rot (34) die het eerste deel van de internationale competitie moest missen omdat hij zich niet wist te plaatsen voor de World Cups in Montréal. De dertiger uit Bantega verkoos in de aanloop naar het nieuwe seizoen zijn voorbereiding later te beginnen om bijvoorbeeld aan een tv-programma mee te werken. In overleg met bondscoach Niels Kerstholt sloeg hij het eerste trainingskamp in de zomer (Bormio) over, maar zou thuis een eigen schema volgen. 

Foto: Martin de Jong


Knegt sloot in juli weer aan bij de nationale selectie die in Boedapest een tweede stage had. Bij de time trials, het Daikin NK  en de Dutch Open Shorttrack (eind september-begin oktober) scoorde hij onvoldoende punten om een startbewijs te verdienen voor de eerste twee World Cups. Toen de Selectiecommissie van de KNSB na Montréal opnieuw bekeek wie er in aanmerking moesten komen voor de reis naar Azië, bleef de keuze onveranderd. De knieblessure van Melle van 't Wout was een lelijke tegenvaller voor Kerstholt, die echter eerder deze week aangaf dat er niemand in plaats van de naar Nederland teruggekeerde Van 't Wout zou worden ingevlogen. Tot donderdagavond, waarop werd besloten dat alsnog te doen. En Knegt nu dus mag bewijzen een plek te verdienen. Met twee keer een 1500 meter op het programma in Seoul zou de specialist op de langste, individuele afstand  zich in elk geval kunnen uitleven.

Zijn aanwezigheid in Azië komt nog beter uit, door het ziek worden van Friso Emons. De Tilburger geldt als een vaste kracht op de 1500 meter. Hij werd in de nacht van donderdag op vrijdag koortsig en dat betekende een streep door zijn naam op de startlijsten. De ploeg die wel op het ijs verscheen, deed het prima. Slechts Yara van Kerkhof en Diede van Oorschot moeten zaterdag eerder naar het Capitol-stadion om in de herkansing van de 1000 meter aan te treden. De overige starters zijn allen door naar het hoofdprogramma. Bemoedigend is het gegeven dat Oranje op alle aflossingsnummers als eerste team over de lijn gleed. 

De uitslagen van de kwalificatiedag staan hier.