De 18-jarige Schilder, de enige junior die namens Nederland meedoet aan het WK, reed vanaf het begin een sterke en oplettende koers. "Ik had het gevoel dat ik steeds mee kon sprinten en dat bleef eigenlijk de hele wedstrijd goed gaan.” Met haar tweede plek nestelde Schilder zich tussen twee Zuid-Amerikaanse talenten, die deze week op de baan al verschillende medailles hebben gepakt: de Colombiaanse Yicel Camila Giraldo Vasquez (goud) en Daniela Bustomante uit Venezuela (brons). “Zij waren heel sterk”, aldus Schilder. “Maar het is niet zo dat ik hen speciaal in de gaten hield. Ik reed mijn eigen race en skeelerde om te winnen, alleen kwam er af en toe natuurlijk wel tactiek bij kijken. Wanneer die Colombiaanse net had gesprint voor de punten was het voor mij een goed moment om te gaan.”

Achter Giraldo Vasquez (31 punten), troefde Schilder (19 punten) Bustomante (16 punten) een paar keer brutaal af in de tien kilometer lange race. De regen en het natte wegdek waren volgens de rijdster uit Hoogwoud in haar voordeel. "Op een droge weg komt het veel meer op snelheid aan en dat is niet per se goed voor mij. Dus ik zat wel op die regen te zinspelen, haha. Toen het begon te regenen, dacht ik meteen: Yes, let’s go!

Sofia Schilder wint WK-zilver puntenkoers
Heel actief en oplettend: het recept voor eremetaal op de vijfde dag van het WK. | Foto: Walter Tempelman

Eerder in de week liep het op de baan in Montesilvano niet echt lekker. Een vierde plek op de puntenkoers was nog prima te noemen, de afvalkoers ging niet naar wens. “Misschien had ik mezelf ook iets te veel druk opgelegd. Het waren daar niet bepaald de twee beste races uit mijn leven, inderdaad. Echt jammer, maar dat is nu weg, voorbij. Ik ben rustig gebleven en nu is er gewoon een nieuw toernooi begonnen, zo zie ik het.”

Dat toernooi op de weg wordt gehouden op een andere plek, in Sulmona, op de Piazza Guiseppe Garibaldi. Het plein is omgeven door onder meer een prachtig aquaduct uit de dertiende eeuw en door de San Filippo Neri-kerk. Het is de plek waar de huidige bondscoach van Nederland, Valentina Berga-Belloni in 2004 haar laatste gouden medaille behaalde, op de 200 meter. Schilder pakte er nu haar eerste WK-plak. Een zilveren, bij de junioren. “Eigenlijk best bizar, na het EK van dit jaar. Een nieuwe mijlpaal.”