Glenn Nijenhuis (22) keert woensdag terug van een ruim zeven weken durende trainingsstage in Colombia. “Van tevoren wist ik niet precies wat ik kon verwachten, maar één ding kan ik inmiddels verzekeren: ze trainen hier écht hard. Via een vriend, die weer een contact had, ben ik in Cartagena terechtgekomen. Hier trainde ik onder leiding van trainer Alvaro Ramos en met wereldtoppers als Andres Jimenez Torres en Geiny Pájaro. De eerste weken waren zwaar. Het was echt wel schrikken. Ik kwam telkens vermoeid aan op de volgende training.”

“Vooral de intensiteit van de trainingen was anders”, gaat de Heerdenaar verder. “Iedere skeelertraining was volle bak. Van maandag tot en met vrijdag stonden we om vijf uur ’s middags op de skeelers. Drie keer in de week hadden we in de ochtend krachttraining: op maandag, woensdag en vrijdag. En op dinsdag, donderdag en zaterdag fietsten we om vijf uur ‘s ochtends. Dat was minder en wel even pittig in het begin.”

Midden op de dag trainen werd zoveel mogelijk vermeden vanwege de hoge temperaturen. Dit bracht voor Nijenhuis ook een andere uitdaging met zich mee. “Overdag is het tussen de 38 en 40 graden. En 's nachts tikt het kwik alsnog de 28 graden aan. Ik heb één nacht bij iemand thuis geslapen waar geen airco was. Toen heb ik ervoor gekozen om een appartementje te zoeken, dat wel een airco had.” Nijenhuis wordt bijgestaan door een aantal geldschieters. “Dit avontuur kost wel wat. Ik ben blij met mijn sponsoren, al was hun bijdrage nog niet kostendekkend. Ik moest op zoek naar andere mogelijkheden. Als student heb ik nooit hoeven lenen… tot nu. Met DUO heb ik er een nieuwe sponsor bij”, knipoogt de sprintspecialist.

De 22-jarige is een schat aan ervaring en kennis rijker. Ook zijn coach zal hij niet snel vergeten. “Het viel me op dat hij met nogal een harde hand optrad: schreeuwen en schelden. Hij ging aardig tekeer af en toe. Ik vroeg later de mening van de andere rijders, maar ze vinden het allemaal prima. Zij lachen erom. Bij hen hangt er natuurlijk ook veel vanaf: hun inkomen, alles. Grensoverschrijdend gedrag, dat kennen ze daar nog niet. Verder ben ik erg warm ontvangen. Ook kan ik de trainer blijven contacten, mocht ik na terugkomst een vraag hebben of een nieuw schema willen. Dat is fantastisch.”

"Eenmaal thuis pak ik eerst een paar dagen rust. Ik heb respect voor de Colombianen dat ze zo’n zwaar trainingsschema het gehele jaar uitvoeren. De lijn die ik qua intensiteit en trainingen heb ingezet, zou ik het liefst in Nederland doortrekken.” Er valt even een stilte en Nijenhuis corrigeert zichzelf meteen: “Niet helemaal, anders wordt het wel echt te gek”, klinkt het lachend. “Ik zal me weer aansluiten bij de trainingsgroep in Heerde, onder leiding van trainer Jeroen Dunnewind. Ik moet me nog verdiepen in hoe de trainingen er met de Nederlandse selectie uitzien. Qua prestaties hoop ik vooral dat ik meer kan betekenen op de 500 meter. De laatste ronde reed ik mezelf vaak de verzuring in. Ik hoop dat dit verbeterd is. Verder staat het Nederlands Kampioenschap in Heerde rood omcirkeld in de agenda. Het is mijn thuisbaan. Ik hoop daar wel wat titels te kunnen pakken.”