Van de Pol (32), die door een ongeluk tijdens een schaatsmarathon in 2014 bijna het leven liet, naderhand op wilskracht terugvocht en nu als een paralympisch coureur tot de wereldtop behoort in zijn klasse (C5), legde het in de finale af tegen de Oekraïner Yehor Dementyev. Die had hij tijdens de kwalificatie nog nipt afgetroefd (het onderlinge verschil was achtduizendsten), maar toonde meer lef en inhoud toen het om de knikkers ging in het Sir Chris Hoy Velodrome van Glasgow.

Hij reed ruim vier seconden sneller over de vier kilometer op de piste: 4.26,885 tegen 4.31,498. Het kwaliteitsverschil werd meteen duidelijk. De hoop op de hoofdprijs vervloog vrijwel direct na de start. Na een kilometer had de Oost-Europeaan een voordelige marge van ruim een seconde, duizend meter verder was het gat opgelopen tot bijna drie tellen en toen het scorebord de tussentijden gaf op het driekilometerpunt, was het plet beslecht (3,1 seconden achterstand).

“Dementyev had een foutloze kwalificatierace, terwijl mijn uitvoering nogal te wensen overliet. Daarom denk ik dat ik een goed kans heb hem te verslaan”, zo meende de Barnevelder afgelopen vrijdag nog in een vooruitblik op de eindstrijd. “Ik moet zeggen dat hij heel goed heeft gereden. De omstandigheden waren niet beter dan vorige week in de kwalificatie. Niettemin was Dementyev een seconde sneller dan toen. Mijn rit was stabiel, niet hard genoeg, maar de wedstrijd heeft wel m’n ogen geopend. Op deze discipline kan ik óók meedoen om de prijzen. Al voeg ik eraan toe: zo’n finale rijden is totaal anders dan de voorronden”, aldus Van de Pol.

Foto: Pridex Media

“Niet dat de entourage van een vol stadion verlammend heeft gewerkt. Ik had agressiever moeten fietsen. Kijkend naar mijn rondetijden kun je van een vlakke race spreken, precies zoals ik het had afgesproken met mijn coach (Jenning Huizenga, red.). Daar kan ik tevreden over zijn, niet over het eindresultaat. Ik moet echter realistisch blijven. Van tevoren zou ik voor zilver hebben getekend, want ik kwam naar Glasgow voor de wegwedstrijd van komende zondag. Daarin liggen de grootste mogelijkheden op goud.”

Donderdag doet Van de Pol ook nog mee aan de individuele tijdrit op de weg. “Voor de achtervolging heb ik bewust enkele onderdelen laten schieten. De tijdrit schrap ik niet, omdat ik er juist meer dan anders op heb getraind en extra heb geïnvesteerd in mijn materiaal. De benen zijn goed, ik wil er opnieuw het maximale uit halen.”