Het is een jaar geweest vol historische momenten, eigenlijk niet te vatten in een top-3. Neem bijvoorbeeld de Olympische Spelen van Beijing, geteisterd door corona. De pandemie zorgde ervoor dat deze Winterspelen niet te vergelijken waren met de voorgaande: dagelijks testen, geen familie en vrienden op de tribunes, laat staan dat er iemand buiten de olympische corridor in de miljoenenstad kon komen. Het grootste sportevenement werd achter slot en grendel afgewerkt. Toch viel er (via de buis) gelukkig voldoende te genieten.

1. De gouden relayrace van Beijing
De shorttrackvrouwen kwamen op de Spelen van Beijing als eersten over de finish, in een nieuw olympisch record. Nooit eerder pakte een Nederlandse shorttrackploeg goud op dit onderdeel. De weg ernaartoe kende vele ups en downs. Voorafgaand aan de gouden relayrace had Suzanne Schulting al de olympische titel (1000 meter) en een zilveren medaille (500 meter) op zak, terwijl het voor de mannen, evenals de mixed-relay, teleurstellend was verlopen. Op zondag 13 februari trokken de relayvrouwen Schulting, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer het olympisch goud op imponerende wijze naar zich toe. De gedroomde gouden medaille was, mede na alle heftige gebeurtenissen van de afgelopen jaren, de ultieme beloning voor jarenlange toewijding. Op het podium bracht het viertal een saluut aan Lara van Ruijven, hun oud-ploeggenote die in juli 2020 overleed aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.

2. Het afscheid van Wüst 
Zes keer olympisch goud op vijf opeenvolgende Spelen. Hiermee werd Ireen Wüst Nederlands meest succesvolle olympiër aller tijden. Op zaterdag 12 maart was er in een uitverkocht Thialf een speciaal eerbetoon aan Wüst en haar collega-legende Sven Kramer, als afsluiting van hun indrukwekkende carrières (foto bovenaan pagina). Qua coronamaatregelen kon het contrast met de Spelen niet groter zijn. Door Schaatsen.nl werd er een ode aan beiden gebracht, de vriendinnen Andrea Verheijen-Nuyt en Wieteke Cramer blikten terug op tijdperk Wüst. Niet alleen aan haar als sporter, maar ook als mens. De eigenschappen die naar voren kwamen in dit eerbetoon, werden eveneens genoemd door de schaatsers van TalentNED die Ireen nu meemaken in haar nieuwe rol als topsportmentor.

3. Olympisch kroonjuweel op 3000 meter Irene Schouten
Op zaterdag 5 februari maakte Schouten alle verwachtingen waar en won ze op de 3000 meter haar eerste olympisch gouden medaille. In de aanloop naar de Spelen was er reuring in de media ontstaan. Oorzaak was een online-documentaire over haar ploeg, die voor de nodige spanning zorgde in de Nederlandse schaatsdelegatie in Beijing. De wijze waarop ze hiermee om wist te gaan, koelbloedig bleef en vertrouwen hield in haar eigen kunnen, maakte veel indruk. De topfavoriete, die het hele seizoen al onverslaanbaar was, bezweek niet onder de druk van buitenaf. Net als op het EK in Heerenveen lootte Schouten tegen Francesca Lollobrigida. De Italiaanse vloog ervandoor, maar met nog twee ronden te gaan kon de West-Friese schaatsster pareren en won ze haar eerste gouden medaille. Hierna greep ze nog twee keer goud en een bronzen plak. Schouten werd de koningin van de Winterspelen in Beijing en ontving afgelopen week de Jaap Eden Trofee als Sportvrouw van het Jaar.