Net gearriveerd in Obihiro, de geboortegrond van Hiroyasu Shimizu, de man die als eerste ooit op schaatsen 500 meter sneller aflegde dan 35 seconden (34,82 in Calgary, 28 maart 1998), voelde Thomas Krol (31) zich eerder deze week meteen thuis. “Een mooie ijshal, en een prima, lange reis”, meldde hij enthousiast na bijna een etmaal onderweg te zijn geweest.

“Prachtig. Voor de honderdste keer naar Polen, daar doe je me geen plezier mee. Met deze verplaatsingen wel hoor!” Hij kent de plek van vier eerdere visites, als laatste de World Cup in november 2018. Herinneringen van de eerste keren zijn het best blijven hangen. In 2012 deed hij begin maart mee aan het WK voor junioren, dat een weekend later werd gevolgd door de wereldbekerfinale, waarin hij tot puike resultaten kwam: eerste op de 1500 meter, tweede op de 1000 en…, vierde op de drie kilometer.

Krol: “Sverre Lunde Pedersen was er niet meer bij, dat zeg ik eerlijk. De week ervoor won hij op het WK drie van de vijf onderdelen, daarbij de 1500 voor mij. Toen was hij duidelijk de beste. Het mooiste verhaal zat echter aan mijn drie kilometer. Ik viel bij de start, stond op en eindigde nog op een acceptabele 3.56, waardoor ik in het eindklassement op de tweede plaats terechtkwam. Met val is dat best bijzonder.”