Mocht die jacht op niets uitdraaien, dan heeft de lange rijder van Jumbo-Visma in elk geval een leuke uitlaatklep om de zinnen te verzetten, zodat hij ge-reset de overbruggingsperiode naar het volgend seizoen kan beginnen. Een week na het WK Afstanden stapt Krol met zijn vriendin in het vliegtuig voor een ontdekkingsreis door Australië. Of beter, een 'ontdekkingsrace', want dat zijn de vakanties van hem meestal: strak geregisseerd om zoveel mogelijk te kunnen zien. Vorig jaar was de bestemming na een half jaar schaatsen Mexico, vooral een vrijage met de zon, zee en het strand.

“Cancún vond ik geen succes”, laat Krol zich meteen ontvallen. “Wel leuk voor de ontspanning, maar ik vond het iets te ontspannend. In Australië heb ik heel veel zin. Melbourne, Great Barrier Reef, Ayers Rock, Sydney…,  we gaan overal heen in drie weken. Mijn vriendin (Ramona Westerhuis, red.) laat het allemaal gebeuren; zij vindt het prima dat ik het hele reisschema heb uitgezocht. Ze komt met een tas op het vliegveld, want ik heb alles maanden geleden al geregeld. Deze week is lekker rustig qua training en bereid ik me voor op het toernooi."

De vakantieplannen verstoren de aanloop van de wereldkampioen op de 1500 meter van 2019 en 2021 dus op geen enkele manier. Zaterdag wacht in Thialf de afstand waarop hij olympisch kampioen is (1000 meter), zondag neemt Krol plaats op de startlijn voor de schaatsmijl. “Jordan Stolz, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis zijn de favorieten. Ik moet proberen hen onderuit te halen. Winnen zou mooi zijn, maar ik moet realistisch zijn na zo’n seizoen, wat je – kijkend naar de prestaties – best een verloren jaar kunt noemen. Al heb ik ook veel lessen geleerd, met name op fysiek vlak. Daar zal ik met Jac (Orie, de coach, red.) het nodige aan willen veranderen. Eerlijk gezegd kijk ik al reikhalzend uit naar volgend seizoen.”

Foto: Soenar Chamid