Jorrit Bergsma (37), die momenteel met een schouderblessure thuis zit na een val op de inlineskates, heeft vanaf de hometrainer de Tour op de voet kunnen volgen. Voor hem waren de woorden van Mohorič herkenbaar. “Aan de ene kant is het een voorrecht om te leven als topsporter, maar het is tegelijkertijd niet altijd rozengeur en maneschijn. De sport brengt risico’s met zich mee. Als je wat jonger bent, zie je minder de gevaren. Naarmate ik ouder word - en vader ben geworden - voel ik een verantwoordelijkheid naar thuis. Een ongelukje of een valpartij zit vaak in een kleine hoek.”

De stayer van Jumbo-Visma heeft geen angst overgehouden aan de val en
breuk in zijn schouderblad. Wel treft hij maatregelen. ‘Ongelukken heb je liever niet en gelukkig gaat het ook vaak goed. Het is vervelend aan ons vak dat zulke risico's erbij horen. Normaal gesproken pak ik in deze periode nog wel wat fiets- en inlinewedstrijdjes mee, maar die laat ik voor de rest van de zomer hoogstwaarschijnlijk varen. Ik moet richting de start van het seizoen niet nog meer van dit soort grappen hebben.”

Zoon Brent en dochter Barbara helpen de Fries relativeren. “Als het even tegenzit zoals nu, besef je dat de kinderen het belangrijkst in je leven zijn en kan ik de tegenslag makkelijker verwerken.” Het hebben van kinderen maakt een topsportcarrière soms ook lastiger. “Veel van huis zijn is wel moeilijk. Of als de kids met een snotneus thuiskomen, moet je als topsportende vader extra voorzichtig zijn. De afgelopen jaren ben ik net wat te vaak ziek geweest. Richting het laatste WK ben ik eerder het hotel ingegaan, omdat een van de kinderen verhoging kreeg.”

“Het helpt dat mijn vrouw (Heather Richardson Bergsma, red.) als geen ander weet hoe het is om profschaatser te zijn.” Zodra Bergsma thuis is, probeert hij zoveel mogelijk leuke dingen te doen met z’n gezin en moeten hobby's plaatsmaken voor de sport. “Ik heb een aantal jaren een motor gehad. Mijn vader en broer gaan weleens voor een aantal dagen samen toeren. Ik zou graag met hen meegaan, maar een aantal dagen op avontuur blijft voor mij lastig. Het zijn dingen die ik na mijn topsportcarrière kan oppakken.”