"Het is altijd leuk om hier te rijden, ik ken alle vrijwilligers en er waren veel mensen van mijn schaatsclub en van vroeger. Dat is hartstikke leuk", zegt ze terwijl ze opnieuw iemand uit het publiek groet. "Het is leuk om iedereen weer even te zien en het voelt dan ook echt een beetje als thuiskomen. In het oranje val je dan extra op natuurlijk, al heb je zonder wel een stuk meer vrijheid."

Van Maaren, afkomstig uit Zuilichem, was door het koersverloop wel een beetje gebonden aan een knechtenrol doordat haar ploeggenote Esther Kiel in de kopgroep zat. "We weten dat we dan goede papieren hebben, dus dat we zo'n groep met een gerust hart kunnen laten gaan. Daarna wordt ze op waarde geklopt en uiteindelijk derde, dus dan is dit wat het is."

Zelf probeerde Van Maaren nog wel wat in de sprint van het peloton, ook met het oranje leiderspak in haar achterhoofd. Door haar goede start van het seizoen en de afwezigheid van de Zaanlander-vrouwen vond ze zich vorige week ineens aan de kop van het tussenklassement. "Het is mooi dat ik het oranje heb en dat ik zo stabiel rij tot nu toe. Liever wil ik eigenlijk een keer een wedstrijd winnen", zegt de 26-jarige schaatsster, die de afgelopen jaren wel regelmatig op het podium staat, maar nog nooit op de hoogste trede. "Het wordt alleen niet veel makkelijker als je het oranje pak aan hebt", voegt ze lachend toe. 

Foto: Neeke Smit

Het geluk van Van Maaren is dat zondag een nieuwe wedstrijd op de kalender staat: de Staatsloterij Schaatsmarathon in Amsterdam. "Erg fijn dat ik dan weer even een vrije wedstrijd kan rijden. We zijn weer met zijn vieren (Gioya Lancee vervangt Ineke Dedden, die weekenddienst heeft, red.) en Irene Schouten start ook weer, dus het belooft weer een spektakel te worden."