"Oh, dat is mooi”, klonk de reactie van Roest op het feit dat hij de Nederlandse ploeg de eerste gouden medaille van het weekend bezorgde. Na de teleurstelling van een week geleden was Roest gemotiveerd om te vlammen op zijn afstand. Dat lukte heel aardig door plaaggeest Davide Ghiotto op het juiste moment onder druk te zetten en hard weg te rijden. In de slotfase van de race kwam de man uit Lekkerkerk met een reeks 29’ers helemaal los. Het resulteerde in een – gezien de omstandigheden – keurige 6.18,01.  

“Dit was lekker voor het zelfvertrouwen”, verklaarde Roest na afloop bij de NOS. “Dat was er wel, maar ik baalde van die race van vorige week in Stavanger. Ik weet dat ik beter ben dan dat, lekker dat het er vandaag weer uitkomt.” Roest toonde zaterdag al beterschap met een goede 1500 meter (vierde) en met een sterke 5 kilometer is het eerste deel van de internationale campagne geslaagd. “Racen is het mooiste om te doen”, zei hij over de strijd met Ghiotto. “Voor het publiek ook, daar kunnen we allemaal van genieten en ik nog het meest. Het was lastig in te schatten of we hard genoeg gingen, zeker op dit ijs. Op een gegeven moment konden de teugels los en ging ik op de kruising hard onderdoor.” 

Ghiotto moest de witte vlag hijsen, voor hem resteerde de derde plek achter Hallgeir Engebraten. Zo was Noorwegen bij afwezigheid van de zieke Sander Eitrem toch vertegenwoordigd op het podium. Marwin Talsma stond vanwege een moeizame wissel met de Japanner Riku Tsuchiya nog even ter discussie, maar zijn 6.28,75 bleef gewoon staan en was goed voor de negende plek. 

Waar Roest kan spreken van een geslaagd eerste deel van het seizoen, was Irene Schouten op dat vlak iets terughoudender. De Noord-Hollandse liet nog wel wat steken vallen, onder meer vrijdag op de 3 kilometer en de bizarre episode op de ploegenachtervolging van zaterdag. Tegenover de NOS: “Blij dat ik twee mass starts gewonnen heb”, zei Schouten. “Alleen had ik beter willen rijden op de 3 kilometer. Ik weet dat ik goed genoeg ben, het komt er alleen nog niet uit.” De geweldige putsch van een week geleden in Stavanger werd herhaald in Polen, zij het deze keer minder overtuigend. In een rommelige slotronde deed Schouten net genoeg om Ivanie Blondin en Mia Kilburg-Manganello voor te blijven. Marijke Groenewoud werd vierde voor comebackvrouw Francesca Lollobrigida. 

Foto: Soenar Chamid

“Ik zat achter Marijke en wilde op 100 meter aan de sprint beginnen, maar ik zag Blondin daarvoor al binnendoor komen”, vertelde Schouten, die zich daardoor genoodzaakt zag te reageren met ‘een bocht die ik nog nooit eerder gereden had’. “Ik sneed de bocht krap in, de snelheid ging er daardoor helemaal uit en ik blokkeerde haar (Blondin, red.) ook een beetje. Ik moest in de laatste 100 meter zoveel goed maken... Ik weet dat mijn eindschot goed is, daar vertrouwde ik op en ben blij dat ik het zo kon afsluiten.” 

Zo bleef de Nederlandse buit tijdens de wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki steken op twee gouden medailles, eerder op de dag was het namelijk geen vetpot. Vrijdagavond was Hein Otterspeer (brons op de 1000 meter) nog de gevierde man, zondagmiddag de schlemiel. Tweemaal stond de ervaren man niet stil bij de start waardoor hij uit de wedstrijd gezet werd door de scheidsrechters met een DQ achter zijn naam. Sebas Diniz keerde terug in de A-groep en klokte 35,35 in zijn race, goed voor de veertiende plek. Janno Botman was de beste Nederlander op plek elf. Hij was in 35,23 aan de streep. 

Op de 1000 meter voelde Femke Kok verantwoordelijkheid om te presteren. Bij afwezigheid van Jutta Leerdam was zij de aangewezen persoon om een gooi te doen naar een medaille. Ze kwam redelijk dichtbij, maar het podium was een trede te hoog voor de vrouw uit Nij Beets. Ze eindigde in 1.16,50 op de vierde plek. Bij afwezigheid van Leerdam is de kilometer het domein van Miho Takagi. Ook in Polen was zij op geen fout te betrappen: met 1.15,28 zette ze een keurige tijd neer waar al haar tegenstanders geen antwoord op hadden. De Japanse won weer, de voorsprong op Brittany Bowe en Kimi Goetz telde bijna een seconde. Helga Drost reed 1.18,53 en werd daarmee veertiende. 

Foto: International Skating Union (ISU)

Juist op die kortste afstanden was er in de B-groep wel succes: Jenning de Boo won de 500 meter in het voorprogramma terwijl Naomi Verkerk, Elisa Dul en Marrit Fledderus het volledige podium bezetten op de 1000 meter. Marcel Bosker deed het ook al uitstekend. Met 6.24,65 won hij de 5 kilometer in het voorprogramma. 

Het internationale programma staat voorlopig even op pauze met een druk programma rond de jaarwisseling. De Nederlanders komen op 28, 29 en 30 december in actie tijdens het Daikin NK Afstanden. Alle informatie daarover staat hier.