Miho Takagi toonde zaterdag in Calgary aan dat een rijdster meerdere wedstrijdplannen in haar receptenboek kan hebben. Bij haar winst van zeven dagen geleden vertrok ze hard, maar kende ze veel verval aan het einde van haar rit (slotronde 31,1). Ditmaal was de start minder scherp, door sterk te finishen zette ze toch een goede tijd neer (slotronde 30,4). Het eindresultaat van de Japanse was zaterdag iets beter (1.52,08 om 1.52,54).

Ook de zilverenmedaillewinnares benadrukte bij de NOS dat de middellange afstand een prachtig gerecht is, mits je het juiste recept hebt. “Ik moet nog steeds leren hoe ik de 1500 moet rijden. De ene keer ben ik hartstikke blij, de andere keer is het niet zoals het moet zijn. Een paar jaar geleden vond ik het maar een rotafstand, nu is het leuk om te schaatsen. Ik heb hem omarmd en kan mijn energie erin kwijt,” vertelde Antoinette Rijmpa - de Jong. 

Foto: BSR AGENCY

Tijdens de vierde World Cup kwamen de ingrediënten niet samen. “Mijn snelheid kwam niet makkelijk, daar baalde ik van. Op de 1000 meter lukt me dat wel. Omdat ik nu te graag wilde, liet ik technisch steken vallen. Als ik hetzelfde start als op de 1000, dan zijn er zes tienden te winnen. Daar is een stukje lef voor nodig,” aldus Rijpma – de Jong over één van de onmisbare bestanddelen. “Mijn tweede en derde ronde waren best vlak, daar ben ik tevreden over.”

Ook de ingrediënten van de race van Nadezhda Morozova waren opvallend. Haar opening was matig, de negende van het veld, maar vervolgens liet ze het snelste rondje zien (27,3). Daarna noteerde de Kazachse ongeveer twee seconden verval per 400 meter, het leverde haar een derde plek op.

Irene Schouten was niet uitgenodigd voor het diner der grote namen, zij schoof aan bij de B-groep. Achter Mia Kilburg (1.57,04) pakte ze daar de tweede plaats (1.57,20).

Alle uitslagen zijn hier te vinden.