Wat staat er op het spel?
Allereerst kunnen er tussen kerst en Oud & Nieuw op twaalf onderdelen Nederlandse titels gewonnen worden. Naast de individuele nummers krijgen ook de winnaars van de mass start het goud omgehangen.

Er zijn veel startbewijzen te verdienen op het NK, te beginnen met tickets voor het EK Afstanden. Tien mannen en tien vrouwen mogen namens Nederland in Thialf deelnemen. De selectievolgorde heeft aan de hand van de internationale resultaten bepaald welke afstanden voorrang krijgen bij het aanwijzen van het twintigtal. Van 5 tot en met 7 januari heeft de oranje equipe bij afwezigheid van de Noord-Amerikanen, de Aziaten en de Russen, die wegens de oorlog in Oekraïne nog steeds uitgesloten zijn van deelname, veel kansen op het goud.

De beste schaatsers van het NK plaatsen zich bovendien voor het WK Afstanden, van 15 tot en met 18 februari. Nederland ontvangt maximaal drie tickets voor de 500, 1000, 1500 en 3000/5000 meter en twee voor de 5000/10000 meter. De bondscoach zal de rijders aanwijzen die meedoen aan de teamonderdelen. Om aan het maximum aantal startbewijzen te komen, moet Nederland goed presteren tijdens de vijfde en zesde wereldbeker.

Wie er meedoen aan die beslissende World Cups is eveneens afhankelijk van het komende NK. De deelnemers aan het Wereldkampioenschap Afstanden, aangevuld met de hoogst geklasseerden van de World Cups en de beste rijders van het NK schaatsen in Salt Lake City (26-28 januari) en Quebec (2-4 februari).

Tot slot het WK Allround en Sprint in Inzell (7-10 maart). Aan het einde van de driedaagse worden vier klassementen opgemaakt om te bepalen welke vier schaatsers al zeker zijn van het toernooi in Duitsland. De beste schaatser over 1500/3000 (vrouwen) en 1500/5000 (mannen) meter ontvangt een ticket voor het WK. Bij de sprinters gaan de man en vrouw die bovenaan staan in een klassement over 500 en 1000 meter. De overige tickets worden vergeven tijdens het Daikin NK Allround en Sprint (24-25 februari).

Wie waren het meest succesvol op het NK Afstanden?
Een duik in de geschiedenis leert dat Sven Kramer (20x goud) en Ireen Wüst (18x goud) de meeste nationale afstandstitels hebben. Irene Schouten zou de meest succesvolle olympische schaatsster de komende jaren in kunnen halen, want zij staat momenteel op veertien. Negen van die gouden plakken zijn afkomstig van de mass start. Antoinette Rijpma – de Jong en Jutta Leerdam hebben beiden zes keer een individuele afstand gewonnen. Joy Beune en Marijke Groenewoud zouden voor het eerst naar goud kunnen rijden tijdens deze editie.

De oudste deelnemer bij de mannen, de 37-jarige Jorrit Bergsma, is het meest gekroond tot nationaal kampioen: tien keer stond hij op het hoogste schavot. Ook in de top van de ranglijst staan Kjeld Nuis (9), Patrick Roest (6) en Thomas Krol (5). Harm Visser en Hein Otterspeer hebben beiden nog geen zege op het NK Afstanden, maar met een goede eindsprint van Visser of sterke 1000 meter van Otterspeer zou die statistiek kunnen verdwijnen. Overigens werd de schaatser van Reggeborgh al wel viermaal Nederlands kampioen op de sprint.

Foto: Soenar Chamid

Welke schaatsers presteerden goed in de eerste helft?
Op het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) waren er veel verrassingen. Tim Prins klopte de gevestigde namen, Helga Drost moest haar schaatspensioen uitstellen om de wereldbekers langs te gaan en Elisa Dul plaatste zich op meerdere afstanden. Hoewel deze namen niet onverdienstelijk reden tijdens de World Cups, eindigden ze op een individuele afstand niet op het podium.

Kjeld Nuis was een van de beste Nederlanders, hij pakte – ondanks zijn afwezigheid in Polen door ziekte - driemaal de zege in de wereldbeker. Ook zijn ploeggenoot Patrick Roest liet zich internationaal zien met drie keer goud. Alleen aan de tien kilometer zal hij mindere herinneringen hebben, in Stavanger werd hij na een lijdensweg achtste op de tien kilometer. De naam van Leerdam prijkte twee keer bovenaan het scorebord, maar ook Marijke Groenewoud, Irene Schouten, Antoinette Rijpma – de Jong en Femke Kok pakten hun medailles mee. Al deze namen zullen zich willen verzekeren van een of meer WK-tickets, maar het WCKT heeft ons geleerd dat er genoeg kapers op de kust zijn. Kortom: het beloven drie spannende dagen te worden.

Alle deelnemers zijn te vinden op de kalenderpagina.

Foto: Soenar Chamid

Waar kan ik de uitslagen van het Daikin NK Afstanden vinden?
Zowel de lotingen als de uitslagen zijn hier live te volgen. Na elke rit worden de uitslagen geüpdatet.

Hoe kun je het Daikin NK Afstanden volgen?
De spanning in Thialf zal te snijden zijn. De meeste schaatsfans hebben zich al verzekerd van een plekje in Thialf, maar er zijn nog enkele tickets te verkrijgen, dus wees er snel bij om te genieten van de strijd om de nationale titels! De wedstrijden zijn live te volgen op TV en via NOS.nl en schaatsen.nl/live

Via schaatsen.nl, InstagramFacebook en X houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden op de kalenderpagina.

Programma
Donderdag 28 december
18:25: 5.000m mannen
20:05: 1e 500m mannen
20:45: 1.500m vrouwen
21:39: 2e 500m mannen

Vrijdag 29 december
18:25: 3.000m vrouwen
19:29: 1e 500m vrouwen
20:09: 1.500m mannen
21:02: 2e 500m vrouwen

Zaterdag 30 december
12:45: 10.000m mannen
14:36: 5.000m vrouwen
15:39: 1.000m mannen
16:23: 1.000m vrouwen
17:10: Mass start mannen
17:29: Mass start vrouwen