Zestien gouden medailles worden er van 2 tot en met 5 maart verdeeld. Naast de individuele nummers zullen ook de mass start, teamsprint en ploegenachtervolging op het programma staan. De World Cups gaven al een inkijkje in wie dit post-olympisch seizoen goed zijn doorgekomen en welke schaatsers de teugels hebben laten vieren of juist te strak hebben gehouden.

Op de 1000 meter is de tot nu toe ongenaakbare Jutta Leerdam de titelfavoriete. De schaatsster is ook op de 500 meter één van de kanshebsters, nu gebleken is dat de Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim niet onklopbaar is. Mocht Leerdam vrijdagavond op het hoogste schavot eindigen na de kortste afstand, dan is zij de eerste Nederlandse ooit die dit lukt.

Foto: Soenar Chamid

Patrick Roest heeft vele World Cups op zijn naam geschreven, maar individueel goud op het WK Afstanden ontbreekt nog in zijn prijzenkast. Donderdag trapt hij het toernooi gelijk af met zijn favoriete afstand: de 5000 meter. Zondag zal Roest voor de laatste keer aan de start verschijnen, maar of hij dan de dubbel (1500 meter en 10.000 meter) schaatst, weet hij nog niet. Hij neigt ernaar om de 1500 over te slaan, zodat hij fris aan het langste nummer kan beginnen. Afgelopen winter werd de Nederlander tweemaal geklopt door de Italiaan Davide Ghiotto, piekt hij op het juiste moment?

Een openhartige Irene Schouten vertelde tijdens het Daikin NK Afstanden dat haar batterij leeg was. Inmiddels is ze opgeladen en heeft ze zin om komend weekend in Thialf te rijden voor de wereldtitels. Met de 3000 meter, de 5000 meter, de ploegenachtervolging en de mass start heeft ze vier kansen. Ze kan concurrentie verwachten van Ragne Wiklund. De Noorse beleeft een sterk seizoen en wil dat graag bekronen.

Maar er zijn nog meer Nederlandse kanshebbers, zoals Antoinette Rijpma – de Jong (1500 meter), Kjeld Nuis (1000/1500 meter), Hein Otterspeer (1000 meter) en Bart Hoolwerf (mass start). Ook van de buitenlandse rijders mogen we het een en ander verwachten. De Canadees Laurent Dubreuil kan altijd iets extra’s in Heerenveen, de Japanse Miho Takagi zal met haar Nederlandse coach Johan de Wit willen laten zien dat haar bijzondere route naar goud kan leiden en de Amerikaan Jordan Stolz, meervoudig wereldkampioen bij de junioren, heeft dit seizoen verschillende keren de senioren op grote achterstand gereden.

Foto: Sander Chamid