Wanneer kwalificeer je je voor de World Cups?
Tijdens het WCKT zijn er geen prijzen te bemachtigen, alleen tickets. Op de individuele afstanden mogen de beste vijf schaatsers naar de World Cups. Zondagavond is de selectie nog niet officieel, de Selectiecommissie van de KNSB kan wijzigingen in de ploeg aanbrengen. Mocht één van de kanshebbers op internationale prijzen zich niet plaatsen voor de wereldbeker – bijvoorbeeld vanwege een val of een diskwalificatie - kan die aangewezen worden, zoals Kjeld Nuis vorig jaar voor de tweede wereldbeker.

Voor de teamonderdelen ligt het lot van de rijders in de handen van bondscoach Rintje Ritsma. Hij wijst de deelnemers van de mass start, de ploegenachtervolging, de teamsprint en – voor het eerst dit jaar – de mixed gender relay aan. Overigens staat er wel een mass start op het programma, waarbij schaatsers zich in de kijker kunnen rijden. Het weekend wordt afgesloten met het eerste Daikin NK Ploegenachtervolging. Waarom dat kampioenschap in het leven is geroepen en hoe het in elkaar zit, lees je hier.

Hoe komen de schaatsers uit de zomer?
Die vraag staat centraal komend weekend. De meeste schaatsers keerden met een tevreden gevoel terug op het ijs, maar zullen de vele uren in het krachthonk en op de fiets zich uitbetalen? In maart eisten Femke Kok, Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma – de Jong, Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Patrick Roest in Heerenveen een wereldtitel op. Zij zullen zich als wereldkampioenen uiteraard willen plaatsen op hun geliefde afstanden.

Foto: Soenar Chamid

In testwedstrijden lieten onder anderen Kjeld Nuis, Janno Botman, Sanne in ’t Hof, Joep Wennemars en Joy Beune zich al van voren zien. Talenten Jenning de Boo, Tim Prins, Remo Slotegraaf (alle drie Reggeborgh), Pien Hersman, Jade Groenewoud en Stijn van de Bunt (alle drie IKO) leerden deze zomer voor het eerst de slagen van de zweep van een commerciële ploeg kennen. Zij hopen stappen te hebben gemaakt op het ijs.

En hoe is het met de atleten die zich proberen op te werken na een mindere winter? Olympisch kampioene Esmee Visser verscheen afgelopen zaterdag al aan het vertrek van de marathon en wil weer over het ijs vliegen. Door fysiek ongemak was Kai Verbij vorig seizoen uitgeschakeld voor de grote prijzen verdeeld werden. Zijn motivatie is gebleven en na het ‘tussenjaar’ wil hij weer meedoen om de titels. Marwin Talsma besloot te vertrekken bij de formatie van Jillert Anema en terug te keren bij Team FrySk. Kan hij zich weer mengen in de strijd om de medailles?

Alle deelnemers zijn te vinden op de kalenderpagina.

Foto: Neeke Smit