29 oktober 2023
De ware aard van @marijkegroenewoud_ kwam in de laatste ronden van de 5 kilometer bovendrijven. Met een fenomenaal PR van 6.50,77 hengelt ze haar derde World Cup-ticket binnen. Bedankt voor deze show, Marijke!

9 december 2023
De Zilvervloot gaat door voor @marijkegroenewoud_  . Met wederom een tweede plaats op de 1500 meter tijdens de World Cup in Polen laat ze zien dat ze de beste allrounder is!

29 december 2023
Het tweede ticket is binnen voor @marijkegroenewoud_ met een mooi PR op de 3000 meter. Klasse gedaan!

5 januari 2024
De dood of de gladiolen! @marijkegroenewoud_ gaat er keihard in, sloopt de concurrentie en wordt Europees kampioen. Wat een heldin! Gefeliciteerd, Marijke!

Als er ding duidelijk is, aan de hand van bovenstaande berichten die de Ferwerter Iisclub op zijn Facebook-pagina plaatst: de Friese vereniging volgt haar helden op de voet en koestert hen op hartverwarmende wijze. Over de kleine, vlotte en vrolijke Marijke Groenewoud valt de jongste jaren veel te melden. Douwe Brouwer (70), zo ongeveer z’n hele leven al actief op de smalle ijzers maar ook in ontelbaar veel (bestuurlijke) functies en als trainer van de club uit het dorp dat in het noorden van Friesland is gelegen, kan eindeloos vertellen over wat je best een beetje z’n sproetige oogappel mag noemen, à la Pippi Langkous...

Foto: Martin de Jong

De oud-brandweerman heeft kleine Marijke zien komen als zes- of zevenjarige. Watervlug, beweeglijk en altijd van de partij op de trainingen. “Ze leerde vlug, spong daardoor in snel tempo van groepje naar groepje. Bochtjes lopen, pootje-over, ze kon het in een mum van tijd. Het talent dat ze had, was meteen zichtbaar. Op een gegeven moment trainde ze met Harm Visser (marathonrijder van Jumbo-Visma die momenteel de leider is in het Cup-klassement, red.)”, herinnert Brouwer zich. Lachend: “Voor ik er erg in had, leken ze wel een stelletje. Had natuurlijk niets te betekenen, want ze waren tien, elf jaar, hahaha! Het grappige was dat ze elkaar enorm stimuleerden. Dat duo heeft wat duels uitgevochten. Ze gunden elkaar veel, maar wilden ook niet voor elkaar onderdoen.”

Vanzelfsprekend drongen de twee door tot de selectie van Ferwert. “Toen al moest je van goeden huize komen, wilde je die kleine Groenewoud verslaan. Marijke was heel fanatiek, deed er alles voor, maar bleef een heerlijke meid in de omgang. Alle dagen lachend, opgewekt en de gedrevenheid spatte er vanaf. Tijdens de trainingen wilde ze meestal op kop rijden. Ze deed meer dan de rest om te verbeteren. Ik kan me niet heugen dat ze een keer met tegenzin naar de training kwam.”

Brouwer typeert Groenewoud als iemand die precies weet wat ze wil en hoe ze haar doelen moet bereiken. “Marijke was en is heel slim. Dankzij het skeeleren – dat ze ook razendsnel onder de knie kreeg – werd haar koersinzicht geweldig. Daar heeft ze nu alle wedstrijden veel profijt van. Wie zit waar, en wie doet wat? Als je haar goed volgt in een race, zie bijna dat ze daarmee in haar hoofd bezig is. Ik vind het prachtig hoe ze intussen tot de internationale top is doorgedrongen.”

Foto: Martin de Jong

Wat hem wel een beetje dwarszit: Marijke zou gerust vaker voor eigen kansen mogen gaan. Als scheidsrechter in marathonwedstrijden deelt Brouwer na afloop nogal eens de prijzen uit. “Dan maken we een praatje. Daags na het NK sprak ik haar ook weer. Je verandert ook nooit hè, zei ik. Je bent altijd bereid je eigen belang ondergeschikt te maken aan dat van een ander. Op het kampioenschap in `Leeuwarden deed ze heel veel voor de ploeg en won Irene Schouten de titel. Als je nou voor jezelf zou hebben gereden, zou je ook een ronde voorsprong hebben gehad en was jij nu misschien wel kampioene geweest, iets in die trant vertelde ik haar.

Dat ploegenspel in de marathon is echter belangrijker, dat vind ik een nadeel. In deze sport moet het een gevecht van man tegen man zijn. En, niet te vergeten, ze heeft bij Team Albert Heijn Zanlander te maken met ploegleider Jillert Anema. Hem en zijn mening of opdracht negeer je ook niet zomaar, hè. Al is Marijke net zo goed iemand die Jillert soms gewoon laat praten en haar eigen zin doordrijft. Die twee zijn een prima combinatie. No nonsense, en aanpakken.”