De ploeg van Jillert Anema oogstte in oktober flink op het World Cup Kwalificatietoernooi, maar besloot de eerste wereldbeker in het verre Obihiro over te slaan. De kortere reis naar de World Cup in Beijing bracht Schouten niet het gewenste resultaat. Op de 3 kilometer eindigde ze op de achtste plek waardoor ze – vanwege de nulscore in Japan – in Stavanger in de B-groep moest starten op de 5 kilometer. Een baanrecord in Noorwegen bracht haar een week later in Tomaszów Mazowiecki terug op het hoogste niveau, maar opnieuw kwam er zand in de motor.  

Tussendoor pakte ze nog wel twee overwinningen op de mass start en ook tijdens de marathons graaide de kopvrouw van Albert Heijn-Zaanlander regelmatig een hoofdprijs mee. Met de vorm zat het wel goed, maar helemaal tevreden kon Schouten onmogelijk zijn na de 'incidentjes' op internationaal niveau. “Ik was op de 3 kilometer de enige die vlak kon blijven rijden”, draagt Schouten nog een bewijsstuk aan. “Daardoor wist ik dat het fysiek en conditioneel wel in orde was.” 

Al te veel waarde kan er niet gehecht worden aan de prestaties in de wereldbekers, vindt coach Arjan Samplonius. “Ze moeten die wedstrijden rijden om punten te halen, het zijn geen piekmomenten. Dan kijk je per rijder of het goed gaat of niet, bij Irene ging het iets minder. Dat had meer oorzaken. In Polen was ze al een beetje ziek, in Beijing had ze last van de jetlag.” 

Vooral technisch was het ondermaats, zo luidde de uitkomst van de zoektocht naar een verklaring. “Er schortte wel een en ander aan”, aldus Schouten. “Te gehaast, daardoor raakte ik ze geen moment. Dat ik daarmee nog derde eindigde, tja... De tijd viel tegen, het resultaat viel alles mee.” 

Vraag is hoe Schouten de boel weer op de rit krijgt voor het Daikin NK Afstanden, gehouden in de week na kerst op het vertrouwde ijs van Thialf. “Schaatsen is een gevoel”, aldus Samplonius. “Je hoort ze vaak zeggen dat het niet helemaal lekker voelt. Dat is lastig. In een seizoen is het ook bijzonder moeilijk om dat goede gevoel altijd vast te houden, helemaal niet als je andere drukte hebt of andere dingen die belangrijk zijn. Dan kan het even minder goed voelen, maar moet je nog wel de wedstrijden rijden.” 

Foto: Soenar Chamid

Richting die belangrijke wedstrijden wordt qua trainingsarbeid gas teruggenomen en is de focus nog belangrijker, legt Samplonius uit. “Zorgen voor rust, fit zijn, geen andere dingen aan je hoofd hebben. Dan creëer je de ruimte om het goede gevoel te krijgen en dan komt de snelheid terug.” De coach zag het deze week al gebeuren bij Schouten: "In de trainingen liep het beter, vrijdagmiddag (22 december, red.) volgt er nog een trainingswedstrijd. Volgende week moeten ze het tijdens het NK doen met wat ze hebben."

In oktober reed de drievoudig olympisch kampioene per ongeluk bijna een baanrecord op de 5 kilometer. “Deze keer zijn zulke tijden niet het doel”, volgens Schouten, die de voorbije weken te kampen had met een griepje. Voor de nationale kampioenschappen staat ze met hetzelfde vertrouwen aan de start als in oktober. “Ik maak me absoluut geen zorgen. Het gaat om die titel, maar plaatsing voor het WK is nog belangrijker. Ik wil de races rijden die ik kan rijden en gaan voor het hoogst haalbare, maar dat hoeft niet in een baanrecord hoor.”

En de topvorm? Is dat niet nodig voor het Daikin NK Afstanden en op Nieuwjaarsdag het Daikin NK Marathon, waar Schouten op Nieuwjaarsdag voor acht op rij gaat? "Het zwaartepunt ligt in februari", zegt Samplonius. Schouten voegt toe: “Dat komt later, het gaat eerst om plaatsing voor het WK. In het ideale geval doe ik dat met een of meer Nederlandse titels op het NK Afstanden, zodat ik dan nog een mooi blokje kan trainen richting het wereldkampioenschap. Uiteindelijk moeten we daar pieken.” 

Alle informatie over het Daikin NK Afstanden staat hier. 

Meer weten over het Daikin NK Marathon? Kijk dan hier.