Stolz, opgegroeid op een elandenboerderij in Milwaukee, gelooft in een combinatie van de drukte van Thialf en de rust van de Verenigde Staten. “Thuis doe ik mijn sprinttrainingen en in Nederland kan ik met de marathonrijders mijn potentie op de lange afstanden ontdekken. Het is belangrijk om te innoveren en één of twee nieuwe onderdelen te proberen, die ik misschien toevoeg aan mijn programma.”

De wereldkampioen op de 500, 1000 én 1500 meter wil ook op de vijf kilometer internationaal meedoen. “Ik kan die afstand natuurlijk niet gelijk winnen. Eerst moet ik zien hoe ver ik kom en als ik goed genoeg ben, wil ik naar het WK Allround afreizen. Het lijkt riskant ook de lange afstanden erbij te doen, maar ik weet aan welke knoppen ik kan draaien mocht het minder gaan. Bovendien train ik al langer op het allrounden.”

Maandag was voor Stolz in Thialf de eerste training in het pak van Albert Heijn Zaanlander, waar hij kon wennen aan zijn eerste meters ijs van het seizoen. “Het voelde niet zo goed vandaag, maar na drie uur slaap in twee dagen was dat te verwachten.” De verandering van omgeving brengt de rustige Amerikaan niet van zijn stuk. “Ik moet de dingen doen waardoor ik hard ga rijden. Dat is alles waar ik mee bezig ben. Het schaatsen blijft hetzelfde. De grootste verandering voor mij is de omgeving. Ik ben niet gewend aan zoveel mensen die tegelijkertijd trainen, want in Milwaukee stonden er maar tien tegelijk op het ijs. Hier hebben we een heel team.”

Foto: Neeke Smit

Komende tijd zal Stolz met zijn Amerikaanse coaches en de staf van Albert Heijn Zaanlander overleggen om tot een optimaal schema te komen. De 19-jarige schaatser is zich ondanks zijn jonge leeftijd ervan bewust wat voor hem werkt. “Ik weet wat ik nodig heb op het ijs, gebaseerd op mijn gevoel. Graag houd ik de touwtjes in handen. Ik moet het zelf doen.”

Toch heeft hij ervoor gekozen zijn succesvolle trainingsomgeving, die hem als junior drie wereldtitels opleverde, te veranderen en een samenwerking aan te gaan met de ervaren Jillert Anema. “Er kunnen veel dingen gebeuren tot de volgende Spelen. Jillert kan me helpen bij onverwachte zaken. Ik heb natuurlijk nog niet alles meegemaakt, wat andere atleten al wel doorstaan hebben. Zo kunnen we op tijd het gevaar erkennen en reageren.”

Foto: Neeke Smit

Zoals gezegd geeft Stolz niet graag alles uit handen. Het materiaal blijft onder zijn beheer. “Ik weet hoe ik het wil hebben, maar sta open voor aanpassingen, Jillert wil een paar dingen uitproberen. Werkt het, dan ga ik ermee door en anders keer ik terug naar mijn oude routines. Ik denk dat ik goed genoeg ben om verschillende dingen te testen, zonder in de problemen te komen.”

Met meer uithoudings- en krachttrainingen zijn de eerste veranderingen al doorgevoerd. “Op alle gebieden ben ik sterker geworden. Nu moeten we ontdekken wat het me gaat brengen.”