Door ziekte waren verschillende ‘vertrouwde’ gezichten absent en stonden er namens TeamNL drie debutanten op het ijs. Rijpma – de Jong, geen onbekende op de ploegenachtervolging, kwam zo voor het eerst op dit onderdeel in actie. Zij was de laatste in de rij met Drost en Verkerk in de 'lead-out'. Zonder enige oefening vooraf werd er gewonnen, het drietal was een ruime seconde rapper dan Canada en Polen.  

“Ik stond niet eens op de deelnemerslijst”, verklaarde Rijpma – de Jong na afloop bij de NOS. Op de 3 kilometer was ze reserve en hoefde ze niet in actie te komen. Door de ziekenboeg van Team Reggeborgh werd voor de teamsprint wel een beroep gedaan op de rijdster van Team Jumbo-Visma. “Een cadeautje”, noemde ze het. “We hadden dit nog nooit gedaan, maar kunnen het wel.” 

Het presentje werd uitgepakt door het drietal, mede dankzij de sterke slotronde van Rijpma - de Jong. Ze toonde dit weekend beterschap na een moeizame start van het seizoen. “Gisteren ging het al beter, nu vond ik het zelf ook weer beter gaan. Fijn dat we het zo afmaken.” Het is wat haar betreft niet de laatste keer dat ze deelnam aan dit onderdeel: “Ik vind het heel leuk, natuurlijk wil ik weer meedoen.” 

Drost en Verkerk behaalden voor het eerst eremetaal in de World Cups. “Dit had ik niet verwacht, ik stond reserve en wilde natuurlijk rijden”, verklaarde Drost, die tijdens het WCKT verrassend een ticket op de 1000 meter pakte. “We hebben allemaal onze taak uitgevoerd en dat resulteerde in een mooie tijd.” 

Verkerk vulde aan: “De start was een beetje chaotisch, de wissels kunnen beter. Het liep niet vlekkeloos.” En toch, goud is goud voor Ritsma. Vorige week bezorgden Wesly Dijs en Femke Kok TeamNL ook al goud op de mixed gender relay, met het goud van de teamsprintvrouwen tikt het lekker aan in het combiklassement.